ΝΑΤΟ: «Ομάδα εμπειρογνωμόνων» για την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής διάστασής του

ΝΑΤΟ - Βρυξέλλες
Φώτο Αρχείου / ΝΑΤΟ – Βρυξέλλες / Πηγή: Eurokinissi

Στην περσινή συνάντηση των αρχηγών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο συμφώνησαν να ξεκινήσει διαδικασία προβληματισμού υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ. Προβληματισμός που στοχεύει στην ενίσχυση της ενότητας της Συμμαχίας, την αύξηση των πολιτικών διαβουλεύσεων και τον συντονισμό μεταξύ των Συμμάχων και τελικά την πολιτική ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Έτσι, ενόψει και της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αύριο Πέμπτη, ο Γ.Γ., Γενς Στόλτενμπεργκ , ανακοίνωσε ότι στήνει «ομάδα εμπειρογνωμόνων» για το ζήτημα.

Η 10μελής ομάδα των εμπειρογνωμόνων απαρτίζεται από άτομα που προέρχονται από τον Καναδά,την Δανία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω ομάδα συμμετέχει και η “απομονωμένη”, κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, Τουρκία.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πρότεινε να συμμετάσχει στην ομάδα και εκπρόσωπος της Ελλάδας, και συγκεκριμένα ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για Πολιτικές και Στρατιωτικές Υποθέσεις Θρ. Σταματόπουλος. Το ΝΑΤΟ, όμως, επέλεξε τον Τούρκο διπλωμάτη Τ. Ιλντέμ, που θήτευσε ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, αλλά και ως βασικός διπλωμάτης της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα επί Ιμίων.

Ενεργοποίηση των μηχανισμών «πολιτικής προστασίας» του ΝΑΤΟ ενόψει κορονοϊού

Εδώ να κρατηθεί και το ότι το ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της πολιτικής του ενίσχυσης, επιταχύνει την ενεργοποίηση των μηχανισμών «πολιτικής προστασίας» που διαθέτει. Σε μια απόπειρα αναχαίτισης της παρέμβασης άλλων κέντρων στην ευρωπαϊκή ήπειρο με εργαλείο την πανδημία και τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, επιβεβαιώνεται ότι και αυτά τα ζητήματα αξιοποιούνται, ως επικίνδυνα για τους λαούς, όπλα στη φαρέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά την έμμεση προειδοποίηση του ΝΑΤΟ, πως εκείνο αναλαμβάνει «να εγγυηθεί την υγειονομική ασφάλεια» στην Ευρώπη, εξαγγέλθηκε ότι δρομολογεί μεταγωγικά του αεροσκάφη για τη μεταφορά βοήθειας σε ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του καθώς και την ενεργοποίηση αερογέφυρας για τη μεταφορά από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις Ιταλών ασθενών σε νοσοκομεία της Γερμανίας.

Μάλιστα, μετά την χθεσινή επικοινωνία ανάμεσα στο, Στόλτενμπεργκ και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο,ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε «ευγνώμων για τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ στο συντονισμό της συμμαχικής αντίδρασης στον κορονοϊό και της απώθησης της ρωσικής και κινεζικής παραπληροφόρησης».

Δείτε ακόμα...