ΝΑΤΟ: Περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη

ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Neptune Strike ’22», Φλεβάρης 2022

Είκοσι δύο ημέρες μετά την έναρξη της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και τη Ρωσία κλιμακώνεται σε πολλά επίπεδα και με πολλές προεκτάσεις, με κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης.

Ο πόλεμος, που διεξάγεται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμαχίες για το μοίρασμα αγορών, εδαφών πλουτοπαραγωγικών πηγών, δικτύων μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών, για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι πόλεμος άδικος, βάρβαρος με θύματα τους λαούς, τόσο στους «νικητές», όσο και στους «ηττημένους».

Η εξέλιξη των συγκρούσεων γίνεται από μέρα σε μέρα όλο πιο βάρβαρη με χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς, με τον θάνατο χιλιάδων πλέον ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και άμαχου πληθυσμού.

Λάδι στη φωτιά των συγκρούσεων ρίχνει καθημερινά η ολοένα και αυξανόμενη παρουσία ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, σε αυτό που ο ίδιος ο ΓΓ του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ αλλά και ο Αμερικανός Υπ. Εξ, Άντονι Μπλίνκεν έχουν ονομάσει, «ΝΑΤΟϊκό έδαφος» και «ΝΑΤΟϊκά σύνορα».

Απ’ άκρη σε άκρη, σε όλη την Ευρώπη όπως ισχυρίζεται το ΝΑΤΟ, έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 100.000 Αμερικανούς, αλλά και 40.000 στρατιώτες απευθείας υπό ΝΑΤΟϊκή διοίκηση, ενώ οι δυνάμεις αυτές υποστηρίζονται από θάλασσα και αέρα.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ ανέπτυξε για πρώτη φορά μέρος της Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) κυρίως στην Νορβηγία και την Ρουμανία, ενώ παράλληλα συγκέντρωσε ακόμα περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη. Στα σχέδια του, εξάλλου, είναι να προσεταιριστεί ακόμα πιο στενά χώρες, όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Η υποστήριξη των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη θάλασσα – αλλά και από αέρος – γίνεται με τη συμμετοχή του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS H. Truman» το οποίο σουλατσάρει τις τελευταίες ημέρες σε ολόκληρο το Αιγαίο. Το πλοίο συνοδεύει ολόκληρη ναυτική αρμάδα. Απ’ το αεροπλανοφόρο απονηώνονται αμερικανικά αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις αναγνώρισης κοντά στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Ταυτόχρονα το αεροπλανοφόρο της Γαλλίας «Charles De Gaulle», με τον δικό του στολίσκο, πλέει στο Ιόνιο ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα θα προσεγγίσει το λιμάνι του Πειραιά τις επόμενες μέρες. Στο στολίσκο έχει ενταχθεί φρεγάτα και υποβρύχιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ενώ, προχθές, στο λιμάνι του Πειραιά έδεσε και το αμερικανικό καταδρομικό «USS San Jacinto».

«Sea Guardian»: Επεκτείνεται ο ναυτικός έλεγχος της Μεσογείου

Το ΝΑΤΟ επεκτείνει το ναυτικό έλεγχο της Μεσογείου, με τη δράση της επιχείρησης «Sea Guardian», πέρα από την Ανατολική και στη Δυτική Μεσόγειο.

Το πορτογαλικό περιπολικό ανοικτής θαλάσσης NRP Viana do Castelo (P360) είναι επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων, στην οποία μετέχουν επίσης τα αντίστοιχα πλοία της Ισπανίας ESPS Audaz (P45) και της Βρετανίας HMS Trent (P224). Ακόμη, αεροσκάφη Ναυτικής συνεργασίας και έγκαιρης προειδοποίησης από την Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία πρόκειται να υποστηρίξουν την επιχείρηση από τον αέρα.

Η επιχείρηση που άρχισε στις 9/3/22, είναι μία ακόμη «εστιασμένη περιπολία» (Focused operation) της Νατοϊκής επιχείρησης «Sea Guardian» (Operation Sea Guardian – OSG) που όμως διεξάγεται πλέον στην Δυτική Μεσόγειο.

Νορβηγία – «Cold Response 2022»: Μεγάλη άσκηση – πρόβα πολέμου με τη συμμετοχή 30.000 στρατιωτών

Την ίδια ώρα, στο βορρά, σε εξέλιξη βρίσκεται νέα πρόβα πολέμου στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με τη συμμετοχή 30.000 στρατιωτών από 25 χώρες, αυτή την φορά στη Νορβηγία.

Το σενάριο της άσκησης «Cold Response 2022» είναι ενδεικτικό των πολεμικών σχεδιασμών καθώς η άσκηση δοκιμάζει την ικανότητα της Νορβηγίας να λάβει εξωτερικές ενισχύσεις σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, βάσει του άρθρου 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναγκάζει τα μέλη του να σπεύσουν σε βοήθεια ενός από τα μέλη του.

Τα ναυτικά, αεροπορικά, αμφίβια και χερσαία γυμνάσια, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, διεξάγονται σε πολύ μεγάλα τμήματα του νορβηγικού εδάφους περιλαμβανομένης της περιοχής πάνω από τον αρκτικό κύκλο.

Τα γυμνάσια, στα οποία θα λάβουν επίσης μέρος 200 αεροσκάφη και περίπου 50 πλοία και θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Απρίλη, ξεκίνησαν με επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προώθηση στο έδαφος ενός τμήματος της «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης» του ΝΑΤΟ, που διευθύνεται φέτος από τη Γαλλία.

Στον ορυμαγδό της ΝΑΤΟϊκής ανάπτυξης συμμετέχει ενεργά η χώρα μας. Έχοντας παραχωρήσει Αλεξανδρούπολη και Σούδα ως τα δύο βασικά λιμάνια υποστήριξης, ανάπτυξης και διεκπεραίωσης των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων έχει βάλει το λαό μας σε εμφανείς, πλέον, κινδύνους.

Ταυτόχρονα, η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και η συμμετοχή ελληνικών πλοίων αλλά και αεροσκαφών σε αυτές τις επιχειρήσεις έχει πάρει την ξεκάθαρη προειδοποίηση – απειλή από τη Μόσχα, ότι αποτελούν «νόμιμο στόχο».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων στο όνομα των δήθεν «συμμαχικών υποχρεώσεων». Έχουν καθήκον να υπερασπίζονται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Η συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση γίνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και άλλων αστικών κομμάτων. Εξάλλου, όλοι μαζί δρομολόγησαν δίπλα στη Σούδα την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα, όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και του Στεφανοβίκειου.

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δεν βρίσκεται στο να συστρατευτούμε ως λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Η εργατική – λαϊκή πάλη μπορεί και πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ο.Π

Δείτε ακόμα...