ΝΑΤΟ: Πολλαπλασιασμό των δυνάμεων στο Ιράκ αποφάσισε η Σύνοδος υπουργών Άμυνας

Stoltenberg
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ / Πηγή: Eurokinissi

Με την απόφαση να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Ιράκ ολοκληρώθηκε σήμερα η μέσω τηλεδιάσκεψης διήμερη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας της λυκοσυμμαχίας

Οπως ανακοίνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γιένς. Στόλτενμπεργκ, αποφάσισαν να αυξηθούν από 500 σε 4.000 τα στελέχη στην «εκπαιδευτική αποστολή» τους στην πολύπαθη χώρα, ενάντια υποτίθεται στη δράση του ISIS. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει «πρόθυμη να συνεισφέρει», συνεχίζοντας την εμπλοκή σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε μεν ότι η παρουσία και η δράση του ISIS φθίνει και έχασε σημαντικό έδαφος σε Συρία και Ιράκ, αλλά από την άλλη με προσχήματα όπως «η πρόληψη είναι καλύτερη από την επέμβαση», επέμενε στην ανάγκη αύξησης της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην Κεντρική Ασία το αμέσως επόμενο διάστημα με ανάπτυξη αυτών επί πλέον 3.500 στελεχών «σε περιοχές και πέραν της Βαγδάτης», όπως είπε προετοιμάζοντας για διασπορά τους σε ολόκληρη της χώρα, «σε βάσεις τω Αμερικανών, του Παγκόσμιου Συνασπισμού κατά του ISIS ή και των ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας», όπως είπε.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις ήταν στο Ιράκ ως «εκπαιδευτική αποστολή». Τώρα στα επίσημα κείμενα της Συνόδου, αναφέρεται ότι η απόφαση αφορά «επέκταση του αντικειμένου της αποστολής του NATO», προκειμένου «να στηρίξει τις ιρακινές δυνάμεις καθώς καταπολεμούν την τρομοκρατία και να διασφαλίσουν ότι ο ISIS δεν θα επιστρέψει». Πρόκειται σαφώς για μια διατύπωση που ανοίγει δρόμο για εμπλοκή των δυνάμεων αυτών και σε συγκρούσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την απόφαση αυτή. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «η περαιτέρω καθοδήγηση από πλευράς Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στους τομείς της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ικανοτήτων από τις δομές ασφάλειας και άμυνας του Ιράκ, θα απαιτήσει περισσότερους πόρους και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει, εντός των δυνατοτήτων της».

Για το Αφγανιστάν

Συζητήθηκε επίσης το μέλλον της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να παρθεί οριστική απόφαση.

«Είμαστε αντιμέτωποι με διλήμματα, δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις. Μέχρι την 1 Μάη θα πρέπει να καταλήξουμε, θα είμαστε σε στενές διαβουλεύσεις τις επόμενες βδομάδες, είπε ο Στόλτενμπεργκ, για αύξηση ή και κάποια μείωση της παρουσίας των ΝΑΤΟικών στην χώρα. «Αλλά συμφωνήσαμε ότι δεν είναι αυτός ο χρόνος να πάρουμε κάποια τελική απόφαση, επειδή υπάρχει ακόμα χρόνος για ειρηνική πολιτική διευθέτηση στη χώρα», υποστήριξε ο Στόλτενμπεργκ, παραπέμποντας στο σχετικό παζάρι της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος χαιρέτισε μεν τη συμφωνία της Ντόχα, αλλά «εξέφρασε την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών και την αυξανόμενη βία στη χώρα, η οποία εγείρει σημαντικές προκλήσεις για τη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εκ νέου, μετατροπή του Αφγανιστάν σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδων, που θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, πρόσθετα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη», άφησε έτσι ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για επί πλέον μέτρα και δράσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί σήμερα τέσσερις επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας ως «συμβούλους συντήρησης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...