ΝΑΤΟ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε στρατιωτικές δαπάνες φέτος

Dynamic Manta 21 με την Νατοϊκή Αρμάδα SNMG2 - Το ελικόπτερο της Φρεγάτας του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Virginio Fasan (F591)
Φώτο Αρχείου / Dynamic Manta 21 με την Νατοϊκή Αρμάδα SNMG2 – Το ελικόπτερο της Φρεγάτας του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Virginio Fasan (F591) / Πηγή: MARCOM

Όπως φαίνεται, φέτος η Ελλάδα αναμένεται διαθέσει το 3,82% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, όταν το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν λίγο πάνω από το 2%. Αυτό προκύπτει από πρόσφατο ενημερωτικό κείμενο του ΝΑΤΟ (11-6-2021) που παρουσιάζει τις «αμυντικές δαπάνες» των χωρών μελών, με βάση στοιχεία των υπουργείων άμυνας των ίδιων των χωρών.

Στο γράφημα 3 του νατοϊκού κειμένου, παρουσιάζονται οι στρατιωτικές δαπάνες των χωρών, ως ποσοστό επί του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ – GDP), για τα έτη 2014-2021.

Όπως φαίνεται, φέτος η Ελλάδα αναμένεται διαθέσει το 3,82% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, όταν το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν λίγο πάνω από το 2%! Δεύτερες σε δαπάνες έρχονται οι ΗΠΑ με 3,52%! Πάνω από το 2% αναμένεται να ξοδέψουν εκτός από την Βρετανία και την Γαλλία, επίσης οι Βαλτικές χώρες και η Ρουμανία. Από την γειτονιά μας, το όριο πλησιάζουν στη συνέχεια το Μαυροβούνιο, η Β. Μακεδονία και η Τουρκία. Είναι εμφανές πάντως με βάση το ίδιο γράφημα, ότι οι περισσότερες χώρες, προβλέπουν σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τους το 2021 σε σύγκριση με αυτές του 2014. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ.

Δαπάνες για νέους εξοπλισμούς

Είναι γνωστό ότι από πολλά χρόνια η λυκοσυμμαχία έχει θέσει ως στόχο κάθε χρόνο το 20% των στρατιωτικών δαπανών κάθε χώρας, να ξοδεύεται για νέους εξοπλισμούς. Έτσι σε άλλο γράφημα (4) του νατοϊκού κειμένου προκύπτουν τα ποσοστά επί των συνολικών στρατιωτικών δαπανών, που θα ξοδευτούν για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων. Συγκεκριμένα φέτος, το ποσοστό αυτό για την Ελλάδα αναμένεται ότι θα φθάσει το 38,3% των συνολικών δαπανών. Έτσι η χώρα κατατάσσεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αντίστοιχα βρίσκεται στην έκτη θέση με 29%, ενώ η πλειοψηφία των νατοϊκών χωρών «πετυχαίνει» τον στόχο της λυκοσυμμαχίας.

Στρατιωτικοί Εξοπλισμοί – Δαπάνες για τις «υποχρεώσεις» της αστικής τάξης

Από τις αστικές ελληνικές κυβερνήσεις υποστηρίζεται με θέρμη η νατοϊκή «υποχρέωση» των κρατών να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες. Τον στόχο αυτό επί σειρά ετών εκπληρώνει η χωρα και με το παραπάνω, έχοντας φθάσει σε επίπεδα ακόμη και 6-5%. Επίσης η αστική τάξη της χώρας είναι διαχρονικά πιστή στην άλλη νατοϊκή «υποχρέωση», που δεν αναδεικνύεται συχνά, για το ότι το 20% των στρατιωτικών δαπανών κάθε χρόνο θα πρέπει να αφορά νέους εξοπλισμούς.

Δεν είναι τυχαία η διαχρονική αναφορά από μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας τόσο προφορικά, όσο και γραπτά σε εθνικά ντοκουμέντα στην «ανάγκη» συμμόρφωσης με τις «δεσμεύσεις» προς τις «συμμαχίες».

Στη συνέχεια υπενθυμίζουμε στοιχεία από «εθνικά ντοκουμέντα» που έχει παρουσιάσει ήδη το ALT.gr

Με βάση την «Λευκή Βίβλο για τις Ένοπλες Δυνάμεις 1996 – 1997» του ΥΠΕΘΑ:

  1. κατά τη διάρκεια της 10ετίας 1988 – 1997 ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ σε τρέχουσες τιμές παρουσίασε μέση ετήσια αύξηση ίση με 15%
  2. οι συνολικές αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ στη 10ετία 1988 – 1997 κινήθηκε από 6,3% μέχρι 4,6% (μ.ο. 5,25%).

Σε σχέση με τους εξοπλισμούς η έκδοση του ΥΕΘΑ «Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση» (ΑΣΑ) Σεπτ. 2001, παρέχει μεταξύ πολλών άλλων στοιχείων, ότι εμφανίζεται μείωση του π/υ του ΥΠΕΘΑ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ από 4% στο 3% το 2000. Εδώ όμως, όπως παρατηρούμε, ο π/υ του ΥΠΕΘΑ είναι αυξητικός σε ονομαστικές τιμές, όπως το ίδιο αυξητικός είναι και ο κρατικός, όπως επίσης και το ΑΕΠ. Έτσι η εμφανιζόμενη μείωσή εκείνου του ΥΕΘΑ, ως ποσοστό απέναντί στον κρατικό και το ΑΕΠ, δεν δίνει την πραγματική εικόνα.

Το Μάρτιο του 2011 ο Ε. Βενιζέλος ως ΥΕΘΑ, στην απάντηση του προς την βουλή συμπεριέλαβε πίνακα που απεικονίζεται τόσο το ύψος των εξοπλιστικών δαπανών όσο και των αμυντικών στο σύνολό τους καθώς και το ποσοστό τους επί του ΑΕΠ για έτη μεταξύ 2000 – 2014, που αξίζει να μελετηθεί .i Από αυτόν προκύπτει ότι οι συνολικές αμυντικές δαπάνες διατηρούνται σταθερά πάνω από το 2%. Επίσης σημειώνεται η κάμψη του ποσοστού των εξοπλιστικών δαπανών, ως προς το ΑΕΠ, κάτω του 1% από το 2004 και μετά (πλην του 2008 που ήταν 1,1%).

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή για τις στρατιωτικές δαπάνες μετά από αίτηση κατάθεσης εγγράφων των βουλευτών του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου και Λιάνας Κανέλλη το 2001. Οι βουλευτές ζητούσαν στοιχεία μεταξύ άλλων για το κόστος της μετακίνησης, εγκατάστασης και παραμονής των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων σε Βοσνία, Κόσσοβο, Αλβανία και ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «το συνολικό κόστος των ειρηνευτικών αποστολών (ΕΛΔΑΛ, ΕΛΔΥΒ, ΕΛΔΥΚΟ, ΕΛΔΥΣ) που έχει αναπτύξει η Ελλάδα στο εξωτερικό κατά την τελευταία πενταετία, ανέρχεται στο ποσό των 61,9 δισ. δραχμών περίπου. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται το αρχικό κόστος εγκατάστασης, το συνολικό ποσό αποζημιώσεων εξωτερικού και το συνολικό λειτουργικό κόστος των εν λόγω αποστολών».Θα πρέπει να υπογραμμιστεί όμως ότι το στοιχείο είναι ενδεικτικό μόνο για τις συγκεκριμένες «υποχρεώσεις», καθώς δεν περιλαμβάνει άλλες νατοϊκές αποστολές του ΣΞ όπως και άλλες του ΠΝ και της ΠΑ την ίδια εποχή.

Αστικές συμμαχικές «υποχρεώσεις» και «αγορές του αιώνα»

Οι οικονομικές «δεσμεύσεις» και «υποχρεώσεις» των αστικών κυβερνήσεων πάνε μαζί και με τις επιχειρησιακές. Είναι γνωστή η συμμετοχή των ελληνικών ΕΔ σε τουλάχιστον 12 στρατιωτικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ εκτός συνόρων, ακόμη και όταν η καπιταλιστική κρίση έπνιγε τον λαό, ή όταν η επιθετικότητα της Τουρκικής αστικής τάξης κτυπούσε κόκκινο.

Όλα τα πιο πάνω εξηγούν ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τις κατά καιρούς «αγορές του αιώνα» από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Την θέση του ΚΚΕ, γύρω από το θέμα, ανέπτυξε ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος, ο Δ. Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση στη βουλή για την προμήθεια των RAFALE. Μεταξύ άλλων είπε: «Οι εξελίξεις στην περιοχή με την αναβάθμιση των οικονομικών και στρατιωτικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, με τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τα αστικά κόμματα και προφανώς και την κυβέρνηση. Αν κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις απέναντι στον λαό, αυτοί είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ που εδώ και χρόνια έχουν αναγορεύσει αυτές τις αμαρτωλές συμμαχίες, σε παράγοντες δήθεν ασφάλειας, ενώ πρόκειται για παράγοντες αστάθειας και συνεχούς ανασφάλειας. … Αυτές οι ανάγκες καθορίζουν το περιεχόμενο των εξοπλισμών αλλά και τα “όριά” τους. … Η κούρσα των εξοπλισμών “τρέχει” και εγγυάται μόνο τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια και τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών που τα χρυσοπληρώνουν οι λαοί, ακόμα και με το αίμα τους.

Η θέση του ΚΚΕ να καταψηφίσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ είναι θέση ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για την θωράκιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, της ειρήνης και της ασφάλειάς του, της φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου».

Γιάννης Ντουνιαδάκης
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.,
Μέλος της επιτροπής για τις ΕΔ και τα ΣΑ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...