ΝΑΤΟ: Πρόβες πολέμου με τη Ρωσία από Φιλανδία ως Βόρεια Μακεδονία

Επικίνδυνη συγκέντρωση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με Ρωσία - «Πρόβες Πολέμου» - Μάης 2022
Φώτο Αρχείου / Επικίνδυνη συγκέντρωση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με Ρωσία – «Πρόβες Πολέμου» – Μάης 2022

Από τη Φινλανδία έως τη Βόρεια Μακεδονία, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές «ασκήσεις», ως «πρόβες πολέμου» με τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, στη Φινλανδία – η οποία ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ – αυτή τη βδομάδα πραγματοποιείται ήδη η άσκηση «Arrow» («Βέλος»), ενώ τον Μάη θα διεξαχθεί στα σύνορα Εσθονίας – Λετονίας η άσκηση «Hedgehog» (Σκαντζόχοιρος), η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην Εσθονία που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Σε εξέλιξη παραμένει μέχρι τα τέλη Μάη η άσκηση «Defender» (Υπερασπιστής) στην Πολωνία, ενώ την τρέχουσα βδομάδα ξεκίνησε και η άσκηση «Swift Response» (Ταχεία Απάντηση) στη Βόρεια Μακεδονία.

Στις ασκήσεις θα συμμετέχουν εκτός των άλλων περίπου 8.000 Βρετανοί στρατιώτες, σε μια «επίδειξη αλληλεγγύης και ισχύος», όπως είπε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπεν Γουάλας, προσθέτοντας πως «στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών, τα στρατεύματά μας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ και την Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη σε μια επίδειξη αλληλεγγύης και ισχύος που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κοινές αναπτύξεις στρατευμάτων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Η Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (JEF) είναι ένας συνασπισμός ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και 8 χωρών εταίρων (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία).

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...