ΝΑΤΟ – Ρωσία – Ανατ. Ουκρανία – Μαύρη Θάλασσα: Σχέδια στρατιωτικής ενίσχυσης

Σε μια περίοδο που οξύνεται η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία με συχνές παραβιάσεις της εκεχειρίας τις προηγούμενες μέρες, ενώ εντείνεται και η αμερικανοΝΑΤΟική στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή – χαρακτηριστική η πρόσφατη νέα είσοδος δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα – αμερικανικά δημοσιεύματα («Washington Post», «Politico») ανέφεραν πως παρατηρούνται συγκέντρωση και μετακινήσεις ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία.

Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν τόσο από το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας, λέγοντας ότι δεν παρατήρησε αύξηση στρατιωτικών δυνάμεων ή εξοπλισμού, όσο και από τη ρωσική πλευρά, ωστόσο το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι τα λαμβάνει υπόψη και εμφανίστηκε να υπογραμμίζει «ανησυχίες» των ΗΠΑ για οποιαδήποτε κίνηση κλιμάκωσης στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στη συνέχεια κυκλοφόρησαν βίντεο στο Διαδίκτυο που δείχνουν στρατιωτικά κομβόι και φορτηγά φορτωμένα με τανκς και πυραύλους, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκονται στη Νοτιοδυτική Ρωσία.

Για «φθηνές ψευδείς ειδήσεις» έκανε λόγο χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σημειώνοντας πως «τα ρεπορτάζ αναφέρονται στα σύνορα με την Ουκρανία, ωστόσο δείχνουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι οι μετακινήσεις ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων εντός της χώρας είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Μόσχας και ότι η Ρωσία «θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την ασφάλειά της, δεδομένων των αρκετά επιθετικών επεκτατικών τάσεων, ειδικά από το ΝΑΤΟ και ορισμένες άλλες χώρες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες σε «αυξανόμενη ένταση των πτήσεων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία» και σε «εμφάνιση κατευθυνόμενων πυραύλων του στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα».

Σε ένα τέτοιο φόντο, μιλώντας προχτές σε συνάντηση με αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας, ο Βλ. Πούτιν επισήμανε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για «στρατηγική ισοτιμία» με τους ανταγωνιστές της – κυρίως τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις – ενώ αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, στη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιεί ασκήσεις και ο ρωσικός στόλος, εξασκώντας την ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων σε εχθρικά πολεμικά πλοία.

Η Ρωσία, είπε ο Βλ. Πούτιν, συνεχίζει ενεργά την αναβάθμιση των αεροδιαστημικών δυνάμεών της και το επίπεδο των όπλων αιχμής στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας θα φτάσει το 70% έως το 2027.

Στο μεταξύ, οξύνεται και ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη σχετική συνθήκη περιορισμού τους (INF) το 2019, ενώ η Μόσχα έχει εκφράσει «ανησυχίες» και προειδοποιήσεις στην πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς σε χώρες κοντά στη Ρωσία.

Οπως είπε ο Πούτιν, 26 συστήματα αεράμυνας «S-350» και «S-400» θα παραδοθούν στις Ενοπλες Δυνάμεις στο εγγύς μέλλον, καθώς και τα πρώτα μοντέλα των «S-500».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο ρωσικός Τύπος, στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τρόποι αναβάθμισης των αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού με νέα συστήματα αεράμυνας και ο εξοπλισμός αεροσκαφών με προηγμένα όπλα υψηλής ακρίβειας, συγκεκριμένα με υπερηχητικούς πυραύλους.

Εξάλλου, ο Βλ. Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία πρέπει να εισαγάγει προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, στην ανάπτυξη μη επανδρωμένης πολεμικής αεροπορίας και κάλεσε την αμυντική βιομηχανία να συνεχίσει να εξελίσσει την παραγωγή drones.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...