ΝΑΤΟ – Ρωσία: Απειλές και στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη

Φωτό αρχείου – Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα / Πηγή: Sputnik

Συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Χτες, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, κατηγόρησε τις ΗΠΑ επειδή αναπτύσσουν κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία, τα οποία, όπως είπε, ισοδυναμούν με στρατιωτικές βάσεις, υπενθυμίζοντας ότι μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, έχουν συμφωνήσει να αντιδράσουν στην αυξανόμενη δραστηριότητα των στρατευμάτων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Εξάλλου, πρόσθεσε, ξένα στρατεύματα αναπτύσσονται σε Πολωνία και Λιθουανία. «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να λάβουμε κάποιου είδους μέτρα ως απάντηση», δήλωσε ο Λουκασένκο. Ρωσία και Λευκορωσία δημιούργησαν Κοινό Κέντρο Εκπαίδευσης και Μάχης στη Λευκορωσία. Τις δηλώσεις Λουκασένκο επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προαναγγέλλοντας ενδεχόμενες «ενέργειες για την εγγύηση της ασφάλειας των δύο χωρών».

Η Ουκρανία απο την πλευρά της αντιδρά, με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, να δηλώνει ότι «στη δική μας πλευρά των ουκρανο-ρωσικών συνόρων μπορούμε να βρούμε μόνοι μας τι πρέπει να κάνουμε προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού, καθώς και για την ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης».

Χτες, ο ρωσικός στόλος έκανε στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα ενώ τον Οκτώβρη θα γίνουν ΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Ουκρανία.

Η Κομισιόν ζήτησε από την Πολωνία να επιτρέψει παρουσία προσωπικού της Frontex στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...