ΝΑΤΟ: Σε άλλα επίπεδα έχει περάσει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης Breguet Br 1150 Atlantic του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας
Φώτο Αρχείου / Αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης Breguet Br 1150 Atlantic του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας

Σε άλλα επίπεδα έχει περάσει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία και ευρύτερα.

Γαλλία: Ένα Breguet Br 1150 Atlantic

Χαρακτηριστικά, δίπλα στα θηριώδη αμερικανικά αεροσκάφη που έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, επιχειρεί πλέον από εκεί και ένα «Breguet Br 1150 Atlantic», αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο κυβερνήσεις.

ΗΠΑ: 3 ιπτάμενα τάνκερ «KC-135 και κατασκοπευτικό RC-135W

Σύμφωνα, εξάλλου, με αρμόδιες πηγές, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί μεταστάθμευσαν εκεί 3 ιπτάμενα τάνκερ τύπου «KC-135» (με συνολικό αριθμό προσωπικού 150 άτομα), από όπου επιχειρούν για να ανεφοδιάζουν στον αέρα ιπτάμενα ραντάρ και άλλα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας τους, τα οποία πραγματοποιούν επιχειρήσεις επιτήρησης στις παράκτιες στη Μαύρη Θάλασσα χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτουν τις σχετικές δυνατότητες (Βουλγαρία, Ρουμανία).

Άλλωστε και χτες κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου «RC-135W», της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, με κωδικό HOMER41 σηκώθηκε από Σούδα για πτήση συλλογής στοιχείων πάνω από την ανατολική Ρουμανία στα σύνορα με τη Μολδαβία.

ΗΠΑ: Επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στη Σούδα και στη Λάρισα

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», έχει κατατεθεί ήδη αμερικανικό αίτημα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για ανάπτυξη 10 μαχητικών «F-35» και 14 «F-15» στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Αναμένονται το δεύτερο 15ήμερο του Ιούλη, για εκτέλεση ασκήσεων αλλά και επιχειρήσεων, συνοδεία 500 περίπου στελεχών, στα οποία περιλαμβάνονται ιπτάμενοι, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων στη Σούδα, οι οποίες προφανώς είναι σε θέση να φιλοξενήσουν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αεροσκάφη επόμενης γενιάς όπως τα «F-35».

Άλλα 33,5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οι Αμερικανοί «ρίχνουν» στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας, καθώς εντός της 110 Πτέρυγας Μάχης, ως συνέπεια και των «επικαιροποιήσεων» της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις, στήνουν άλλη μια βάση, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη «MQ-9 Reaper», που με ακτίνα δράσης τα 1.850 χιλιόμετρα είναι τα «μάτια» των Αμερικανών σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Μέση Ανατολή και τα οποία σήμερα χρησιμοποιούν τη βάση στη Σιγκονέλα της Ιταλίας.

Δείτε ακόμα...