ΝΑΤΟ: Συνδιάλεξη Μακρόν – Ερντογάν

Μακρόν - Ερντογάν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την απειλή του να ασκήσει βέτο στην εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, εν μέσω της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η συνδιάλεξη γίνεται στις 11:30 (ώρα Παρισιού· στις 12:30 ώρα Ελλάδας).

Η Άγκυρα διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι δεν θα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εάν δεν δει πρώτα «συγκεκριμένα μέτρα» από πλευράς τους για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας, αφού υποδέχθηκε διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών. Η Φινλανδία μοιράζεται χερσαία σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, τα μεγαλύτερα σε Ευρωπαϊκή χώρα.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τη Σουηδία, που φιλοξενεί μεγάλη κοινότητα τούρκων εξορίστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε αυτονομιστές Κούρδους αντάρτες του PKK, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλά Γκιουλέν, που κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Αξιώνει από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να προχωρήσουν άμεσα σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την «παρουσία σε οργανωτικό, χρηματοδοτικό και μιντιακό επίπεδο των τρομοκρατικών οργανώσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και στενό συνεργάτη του προέδρου Ερντογάν.

Τα ‘παζάρια’ συνεχίζονται…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...