ΝΑΤΟ: Συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στρατεύματα στα σύνορα με τη Ρωσία

Χάρτης με τις βάσεις της Ευρώπης που είναι αποθηκευμένες πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ το 2021
Χάρτης με τις βάσεις της Ευρώπης που είναι αποθηκευμένες πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ το 2021 (Πηγή: FAS)

Οι χώρες του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να συγκεντρώνουν στρατεύματα στα σύνορα με τη Ρωσία και να «μπουκώνουν» το καθεστώς Ζελένσκι με όπλα και δολάρια.

Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν έως και 300 εκατ. δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ανεβάζοντας τη συνολική στρατιωτική βοήθεια από την εκλογή της κυβέρνησης Μπάιντεν στα 2,3 δισ. δολάρια.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones «kamikaze» Switchblade, ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Puma».

«Η Ουκρανία χρειάζεται πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Ουάλας, την περασμένη βδομάδα μιλώντας στο διεθνές συνέδριο χορηγών για την Ουκρανία στο Λονδίνο, το οποίο αποφάσισε να ενισχυθεί η Ουκρανία με παροχή πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων μεγαλύτερης εμβέλειας, συστημάτων αεράμυνας «Starstreak» και 6.000 νέων αντιαρματικών και πυραύλων υψηλής έκρηξης.

Αύξηση των πυρηνικών όπλων

Η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με την Πολωνία, τις ΗΠΑ και άλλους «εταίρους» για να συντονίσει την παροχή μακροπρόθεσμης διεθνούς υποστήριξης στην Ουκρανία.

Ο Ουάλας κάλεσε επίσης από το συνέδριο για αύξηση των πυρηνικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου, μια επιλογή που είχε δρομολογηθεί το προηγούμενο διάστημα και επιταχύνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.Πυρηνικά ζητάει η Πολωνία από τις ΗΠΑ

Πυρηνικά όπλα και στρατεύματα των ΗΠΑ ζήτησε η Πολωνία, που πρωτοστατεί στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και ενώ προετοιμάζεται μόνιμη και ενισχυμένη ΝΑΤΟική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη.

«Αν οι Αμερικανοί μας ζητούσαν να αποθηκεύσουμε τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα ήμασταν ανοιχτοί. Θα ενίσχυε σημαντικά την αποτροπή έναντι της Μόσχας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης, Γ. Κατσίνσκι, προσθέτοντας πως προς το παρόν το ζήτημα αυτό δεν τίθεται, «αλλά μπορεί να αλλάξει σύντομα», καθώς «είναι λογικό να επεκταθεί η πυρηνική συμμετοχή στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Η Πολωνία θα καλωσόριζε επίσης την αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη από 100.000 στρατιώτες σήμερα σε 150.000. Κατά την άποψή του, 75.000 από αυτούς τους στρατιώτες θα πρέπει να σταθμεύουν σταθερά στα ανατολικά, 50.000 μόνο στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία: Διπλάσια σε Βαλτική – Δεκαπλάσια στην Πολωνία

Η ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία έχει διπλασιαστεί στις χώρες της Βαλτικής και έχει δεκαπλασιαστεί στην Πολωνία, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας, Α. Ανουσάουσκας. «Αυτή η παρουσία συνεχίζει να αυξάνεται και τον Μάη θα κορυφωθεί. Για πόσο καιρό οι δυνάμεις θα παραμείνουν στη Λιθουανία θα εξαρτηθεί από την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή», είπε.

Γερμανία: Αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Λιθουανία

Η Γερμανία μετέφερε αντιαεροπορικούς πυραύλους στην ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, της οποίας ηγείται.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...