ΝΑΤΟ: Συνεργασία με την Ουκρανία και η στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα

Πολεμικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα με συμμετοχή των στολίσκων της SNMG2 και της SNMCMG2 το 2018
Φώτο Αρχείου / Πολεμικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα με συμμετοχή των στολίσκων της SNMG2 και της SNMCMG2 το 2018 / Πηγή: MARCOM – GBRN

Το ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίγκαλ στις Βρυξέλλες. Κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να στηρίζει τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία ΝΑΤΟ – Ουκρανίας», συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ τονίζοντας ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή για την Ουκρανία, στο βαθμό που θα προχωρούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ουκρανία είναι ένας από τους πιο κοντινούς εταίρους του ΝΑΤΟ. Παρείχε στρατεύματα σε αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όπως στο Αφγανιστάν και στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στη Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε αυτές τις συνεισφορές, που αποδεικνύουν τη δέσμευση της Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Γι’ αυτό, η Ουκρανία είναι πλέον Εταίρος Βελτιωμένων Ευκαιριών για το ΝΑΤΟ. Αυτό το καθεστώς θα μας επιτρέψει να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις φέτος στην Οδησσό, στη Μαύρη θάλασσα απέναντι από τη Ρωσία σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ.

Δείτε ακόμα...