ΝΑΤΟ: Θα συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία, παρά το βαρύ τίμημα

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Την κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και τις αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, υπό την πίεση και της «ενεργειακής κρίσης», επισημαίνει και ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σε πρόσφατο άρθρο του.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε κρίσιμη φάση», σημειώνει ο Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας για έναν «σκληρό χειμώνα» τόσο για την Ουκρανία όσο και για τις χώρες του ΝΑΤΟ που την υποστηρίζουν.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη μας θα δοκιμαστούν σοβαρά, καθώς οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις θα νιώθουν την κρίση από την εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας και του κόστους ζωής», με «την απειλή περικοπών Ενέργειας, ταραχών και ίσως ακόμα και εμφύλιων ταραχών», υπογραμμίζει, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί η πορεία κατά της Ρωσίας, παρά «το τίμημα που πληρώνουμε για την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».

Από το 2014 οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «έχουν παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη του τομέα ασφαλείας και των θεσμών της Ουκρανίας και έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων. Αυτό συνέβαλε στο να γίνουν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ισχυρότερες, καλύτερα καθοδηγούμενες και καλύτερα προετοιμασμένες για την εκ νέου εισβολή της Ρωσίας», υπενθυμίζει ο Στόλτενμπεργκ.

Επίσης, το ΝΑΤΟ ετοιμάζει «περισσότερα από 12 νέα προγράμματα για την Ουκρανία» κατά τη διάρκεια του χειμώνα και «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τη χώρα να ενισχύσει μακροπρόθεσμα τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, και να μεταβεί από τα όπλα της σοβιετικής εποχής σε δυνατότητες που ανταποκρίνονται στα πρότυπα του ΝΑΤΟ».

Ταυτόχρονα, «πραγματοποιούμε την πιο θεμελιώδη αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία μας στην ανατολική πτέρυγα, με εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε υψηλότερη ετοιμότητα και συνεχίζοντας να επενδύουμε σε δυνατότητες αιχμής», τονίζει ο γγ του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Λευκορωσία – σύμμαχος της Μόσχας – ξεκίνησε στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην πόλη Μπρεστ, στα σύνορα με την Πολωνία, στο Μινσκ και στη βορειοανατολική επαρχία Βιτέμπσκ, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 14/9. Τα λευκορωσικά στρατεύματα ασκούνται στην «απελευθέρωση εδαφών που έχει καταλάβει ο εχθρός» και στην ανάκτηση του ελέγχου στις παραμεθόριες περιοχές.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...