“Νατοϊκά Νησιά” και που “Να δεις τι σου ‘χω για μετά”

Πολυεθνική διακλαδική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 10 στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, Αιγύπτου με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, ΗΑΕ και Αιγύπτου
Φώτο Αρχείου / Πολυεθνική διακλαδική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 10 στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, Αιγύπτου με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, ΗΑΕ και Αιγύπτου / Πηγή: Eurokinissi

Η Τουρκία δεκαετίες αμφισβητεί την κυριαρχία σε νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, αμφισβητεί την έκταση του ελληνικού εναέριου χώρου με παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις. Επιτακτικά το τελευταίο διάστημα θέτει θέμα αποστρατικοποίησης μεγάλων νησιών, συνδέοντας την και με την κυριαρχία επ’ αυτών, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της ελληνικής πλευράς.

Από πέρυσι και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, προβάλλεται συχνά από το ΝΑΤΟ η έννοια του “ΝΑΤΟϊκού εδάφους” και της αποφασιστικότητάς του να το υπερασπιστεί απέναντι σε τυχόν επιθέσεις. Πρόσφατα χρησιμοποίησε τον όρο “ΝΑΤΟϊκά νησιά” και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης περιοδεύοντας μάλιστα στη Θράκη. Προφανώς δεν του “ξέφυγε”! Άλλωστε από το 2009, επί ΝΔ, επικυρώθηκε το “μνημόνιο συναντίληψης” μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής διοίκησης του ΝΑΤΟ (SHAPE) που, εφόσον απαιτηθεί, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ουσιαστικά ολόκληρη τη χώρα, τίθενται υπό τη διοίκηση ΝΑΤΟϊκού διοικητή.

Ακόμα όμως και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπήρξαν προτάσεις – αιτήματα προς τις ΗΠΑ για συμπερίληψη και νησιών στη συμφωνία για τις βάσεις τους στην Ελλάδα. Προ ημερών μας το θύμισε μάλιστα ο τότε ΥΠΕΞ του ΣΥΡΙΖΑ, ψέγοντας την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί στα σχετικά παζάρια δεν κατάφερε να συμπεριλάβει την Σκύρο! Υποψήφια – διαθέσιμα μάλιστα ήταν ακόμη και νησιά των Δωδεκανήσων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (2016) κάλεσε ΝΑΤΟϊκή αρμάδα (SNMG2) υποτίθεται για να συνδράμει στο προσφυγικό στο ανατολικό Αιγαίο, δραστηριοποιώντας την δίπλα στην ευρωενωσιακή FRONTEX. Υπάρχει λοιπόν συνέχεια στο κράτος!…

Είναι άραγε όμως καλό κάτι τέτοιο; Το ΝΑΤΟ, αυτή η ΝΑΤΟ-ποίηση των νησιών, αποτελεί μήπως κάποιου είδους “εγγύηση”; Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ακριβώς το αντίθετο: Γενικότερα το ΝΑΤΟ θεωρεί το Αιγαίο “ενιαίο επιχειρησιακά” χώρο χωρίς σύνορα! Δεν δέχεται ακόμη το τμήμα μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων εναέριου χώρου, που έχει ορίσει η χώρα από την δεκαετία του 1930! Αποδέχεται ως βάσιμη τη θέση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, από το 1957. Για τον ίδιο λόγο διαχρονικά απαγορεύονται ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις σε αυτά (Λήμνος 1980, Αη Στράτης 2007), ενώ εκδόθηκε (2006) ειδική “Οδηγία Πολιτικής για τα Νησιά του Αιγαίου” (“Aegean Islands Guidance Policy”). Το ίδιο επιβεβαιώθηκε μετά τα Ίμια με την αμερικανική σύσταση: “Όχι πλοία, στρατεύματα, σημαίες”!

Επομένως μέχρι σήμερα, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει θαλάσσια και εναέρια σύνορα στο Αιγαίο. Από προχτές η κυβέρνηση της ΝΔ, διά του πρωθυπουργού, βαφτίζει (για να μη πούμε παραχωρεί) και τα ίδια τα νησιά ως “ΝΑΤΟϊκά”! “Και εις άλλα με υγεία”, όπως λέγανε παλιά!

Τα πράγματα φωνάζουν! Η μέχρι σήμερα ΝΑΤΟϊκή πολιτική και πρακτική στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τα βαφτίσια των νησιών, φέρνει ακόμη πλησιέστερα την “συνδιαχείριση” – “συνεκμετάλλευση” στο Αιγαίο, που σημαίνει συμβιβασμούς και υπονόμευση κυριαρχικών δικαιωμάτων!

Σε μια τέτοια κατάσταση τον πρώτο λόγο θα έχουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τα συμφέροντα δικών τους ομίλων εξόρυξης – εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Κερδισμένοι, επίσης, θα είναι και διάφοροι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες, για τους οποίους “θα ανοίξουν οι δουλειές”, όπως αντίστοιχα για παράδειγμα αυτή την εποχή θησαυρίζουν Έλληνες εφοπλιστές με τη μεταφορά LNG. Μόνοι χαμένοι θα είναι οι λαοί και το περιβάλλον. Ακόμη μιλώντας για συνεκμετάλλευση, μιλάμε για ένα παζάρι χωρίς αρχές και συμβιβασμούς, που δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ειρήνη και ασφάλεια. Αντίθετα θα δημιουργήσει το έδαφος για νέες μεγαλύτερες συγκρούσεις.

Με όλα τα παραπάνω είναι σταθερά αντίθετο το ΚΚΕ, χωρίς αστερίσκους και “ναι μεν αλλά”, αλλά με πεντακάθαρες θέσεις, πρόγραμμα και αγώνες. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα που έχουν στρατηγικές δεσμεύσεις με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και εμπλέκουν τη χώρα στα πολεμικά τους σχέδια. Μόνο σε συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούμε να βάλουμε φρένο στον κατήφορο και για να ανοίξει ο δρόμος προς την πραγματική ειρήνη!

Μόνο ο λαός, όλοι εμείς και οι οικογένειές μας, οργανωμένα, μπορούμε να σώσουμε τον λαό!

Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
Μέλος του Τμήματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Δείτε ακόμα...