ΝΑΤΟική παράτα στο Κίεβο ενώ η εμπλοκή βαθαίνει

Τεθωρακισμένα BMP-1 που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία
Τεθωρακισμένα BMP-1 που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία

ΑμερικανοΝΑΤΟικής κοπής παράτα στήνουν σήμερα στο Κίεβο οι κυβερνήσεις Ζελένσκι και Μητσοτάκη με αφορμή την άφιξη στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου μέσων από το ελληνικό οπλοστάσιο, με την κυβέρνηση να «καμαρώνει» μπροστά στη «μύτη» της Ρωσίας για τον ρόλο μπροστάρη στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες έναντι του λαού καθώς οι κίνδυνοι από το βάθεμα της εμπλοκής ολοένα και αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, σήμερα μεταβαίνουν στην ουκρανική πρωτεύουσα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, για επαφές με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Η επίσκεψη συνδέεται με την άφιξη των ελληνικών BMP1 στο ουκρανικό μέτωπο. Πρόκειται για Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) που αποσύρθηκαν από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (την αποστρατικοποίηση των οποίων ζητά η Άγκυρα) και στάλθηκαν στην κυβέρνηση Ζελένσκι, προκειμένου να τα παρατάξει ενάντια στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η συμφωνία αφορά την αποστολή συνολικά 40 ΤΟΜΠ, εκ των οποίων έφυγαν τα πρώτα 20. Υποτίθεται, σε ένα πλαίσιο «κυκλικής εναλλαγής» για την οποία καμαρώνει η κυβέρνηση, θα αντικατασταθούν από ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) «Marder» που στέλνει εδώ η Γερμανία. Κατά πληροφορίες, μέχρι τις 27/10 είχαν έρθει μόνο τα πρώτα 10, ενώ άλλα τόσα αναμένεται να αφιχθούν τέλη Νοέμβρη, όπως είπε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας.

Εξάλλου, δεν πάνε στα νησιά, αλλά στο 645ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, με έδρα το Πετροχώρι Ξάνθης, τμήμα της 25ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι στα νησιά τα BMP1 «αντικαταστάθηκαν» με άλλα μέσα και κενό δεν υπάρχει. Ο ισχυρισμός δεν στέκει ούτε ως αστείο. Αποσιωπά, άλλωστε, ότι στη θέση τους πήγαν Μ-113 και Μ-117 που παίρνει από το «πλεονάζον αμυντικό υλικό» των ΗΠΑ, επομένως το αρματικό δυναμικό στα νησιά μεταπίπτει (για να μην πούμε ευθέως ότι υποβαθμίζεται) από Μάχης σε Μεταφοράς Προσωπικού και Οχήματα Αναγνώρισης, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει πολύ σοβαρές ευθύνες, την ώρα που η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης οξύνεται καθημερινά.

Στο μεταξύ, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Ουκρανοί ζητούν κι άλλα μέσα, όπλα και πυρομαχικά. Π.χ. ακούγεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει να αποστείλει επιπρόσθετη ποσότητα πυρομαχικών των 155 χιλιοστών.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκρύψει αυτά τα στοιχεία, το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι:

— Τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη, η κυβέρνηση έστειλε στο Κίεβο 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων «RM-70» (έχει δώσει «μεγάλη ισχύ πυρός στο ελληνικό Πυροβολικό» και «αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος», σύμφωνα με όσα λέει το ίδιο το ΓΕΣ).

— Στάλθηκαν επίσης 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stinger», 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι «RPG».

Το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ και ήταν όλα, μα όλα, επιχειρησιακά, παρά τις καινοφανείς θεωρίες περί «τρίτων αποθεμάτων» και «πλεονάζοντος υλικού» που επιστράτευσε η κυβέρνηση. Ωστόσο με ευθύνη της και κατ’ εντολή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ αποσύρθηκαν από περιοχές κρίσιμες για την άμυνα της χώρας, προκειμένου να συνδράμουν τα Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα».

Παραπέρα, στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ έχει φουντώσει η συζήτηση για αποστολή ακόμα περισσότερης αεράμυνας προς την κυβέρνηση Ζελένσκι. Συζήτηση που πιάνει αντικειμενικά και τους «ελληνικούς» S-300 ή τα TOR M1 (αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, παντός καιρού).

Άλλωστε, υπάρχει σχετικό προηγούμενο. Θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Σεπτέμβρη η κυβέρνηση έστειλε μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot», «για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας», λέγοντας τότε ότι τάχα οι αποστολές εκτός συνόρων που βάζουν τον λαό στο στόχαστρο των ανταγωνισμών έχουν τάχα «θετικό αντίκτυπο (…) για τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της χώρας» και «στην προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή». Ανάλογα επιχειρήματα ψελλίζουν και σήμερα τα κυβερνητικά επιτελεία φτιάχνοντας κλίμα για ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο.

Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση έχει διαθέσει την Αλεξανδρούπολη ως βασικό κόμβο διεκπεραίωσης πολεμικού υλικού του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, ενώ έχει προωθήσει μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901-ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2, συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας, στο ΝΑΤΟικό Battlegroup που στήθηκε εκεί στο πλαίσιο της διαδικασίας περικύκλωσης της Ρωσίας.

Δείτε ακόμα...