ΝΑΤΟική στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο «χωρίς ταμπού» το 2023

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - patriot

Με την έναρξη του νέου έτους, το ΝΑΤΟ και τα κράτη – μέλη του στέλνουν μήνυμα πως το 2023 θα ακολουθήσουν πορεία αποφασιστικής κλιμάκωσης της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουσή τους με τη Ρωσία.

Τα κράτη του ΝΑΤΟ σπεύδουν να δώσουν εξελιγμένα όπλα, εκτιμώντας πως η Ουκρανία έχει ένα μικρό περιθώριο για να προετοιμαστεί για να αποκρούσει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση την άνοιξη, αναφέρουν οι «New York Times».

Η παραπέρα αύξηση της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου γίνεται ενώ στο πεδίο λαμβάνουν χώρα σφοδρές μάχες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την περιφέρεια του Ντονέτσκ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως κατέλαβε την πόλη Σολεντάρ.

«Η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Στην πράξη, όχι τυπικά. Επειδή έχουμε όπλα και την τεχνογνωσία να τα χρησιμοποιήσουμε», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, εκφράζοντας την πεποίθηση «ότι στο εγγύς μέλλον, θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ, de jure».

Ο Ολ. Ρεζνίκοφ δήλωσε βέβαιος ότι η Ουκρανία θα λάβει τελικά τόσο τα δυτικά βαριά άρματα μάχης, όσο και μαχητικά αεροσκάφη.

Οι «Patriot» άνοιξαν τον δρόμο…

Η απόφαση για αποστολή πυραυλικών συστημάτων «Patriot» – που αποκλειόταν για πολλούς μήνες – από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία σηματοδότησε ένα «ποιοτικό άλμα» στην ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και, όπως επισημαίνουν Ουκρανοί αξιωματούχοι και Δυτικοί αναλυτές, μετά από αυτό η αποστολή και άλλων βαρέων, επιθετικών όπλων τώρα φαίνεται «πολύ πιο εύκολη».

Ακολούθησαν οι αποφάσεις για προμήθεια «ελαφρών» τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης AMX-10 RC από τη Γαλλία, Marder από τη Γερμανία, Bradley από τις ΗΠΑ, ενώ η Βρετανία φέρεται να εξετάζει την αποστολή «Challenger 2». Η Τσεχία θα παραδώσει περίπου 90 ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα τεθωρακισμένα άρματα μάχης τύπου T-72, με τις ΗΠΑ και την Ολλανδία να μοιράζονται το κόστος των 90 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμισή τους.

Παράλληλα με τις δυτικές παραδόσεις πιο επιθετικών όπλων, θα αυξηθεί και ο αριθμός των ουκρανικών στρατευμάτων που εκπαιδεύονται στη Δύση.

Περίπου 100 Ουκρανοί στρατιωτικοί θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται την ερχόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ στη χρήση «Patriot».

Επιπλέον, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μόνο σε ένα πεδίο δοκιμών στη Γερμανία εκπαιδευτές των ΗΠΑ θα εκπαιδεύουν 500 άτομα τον μήνα, από 300 προηγουμένως.

Η ΕΕ ξεκίνησε στα τέλη του 2022 το πρόγραμμά της που θα εκπαιδεύσει 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες, ενώ ήδη ουκρανικά στρατεύματα ασκούνται στη Βρετανία.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...