ΝΑΤΟική συνεκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – Ουκρανίας

Συνεκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και Ουκρανίας στο ΝΑΤΟικό «Σχολείο Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων»
Φώτο Αρχείου / Συνεκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και Ουκρανίας στο ΝΑΤΟικό «Σχολείο Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων» / Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Αυξάνονται συνεχώς τα βήματα βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο ζωνών επιρροής και διαύλων, για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης και τα συμφέροντά της.

Την ίδια ώρα που ένα ιπτάμενο ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με ένα τουρκικό «επιτηρούν» την περιοχή που πλέει στη Μαύρη Θάλασσα η ναυαρχίδα του 6ου αμερικάνικου στόλου «USS Mount Whitney», στη Νέα Πέραμο πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και Ουκρανίας στο ΝΑΤΟικό «Σχολείο Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων» (Special Operations Task Groups Staff/ Planning Course – SOTG/Planning Course).

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη» στη Νέα Πέραμο Αττικής, από τη Δευτέρα 25 Οκτώβρη έως την Παρασκευή 5 Νοέμβρη. Το «Σχολείο» πραγματοποιήθηκε υπό τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, με τη συμμετοχή 15 στελεχών της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ «η εν λόγω εκπαίδευση αφορά στη διαδικασία λήψης απόφασης κατά την σχεδίαση Ειδικών Επιχειρήσεων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, και αποσκοπεί στην επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας και της συναντίληψης των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας με αυτές φίλων, εταίρων και συμμάχων καθώς και στην προβολή των διαρκώς αναβαθμισμένων δυνατοτήτων τους».

Μεταξύ άλλων η άσκηση αποσκοπεί στη συμμετοχή της Ουκρανίας στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, και δείχνει τη δουλειά που κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις για την ευρωατλαντική ενσωμάτωσή της, καθώς και τον ρόλο που προσδοκά να παίξει η αστική τάξη στην περιοχή.


Δείτε ακόμα...