Ναυάγιο στη Ρόδο: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών

Διάσωση 29 μεταναστών στα ανοιχτά της Ρόδου
Διάσωση 29 μεταναστών στα ανοιχτά της Ρόδου / Πηγή: ertnews.gr

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων μεταναστών στο ναυάγιο που σημειώθηκε νότια της Ρόδου.

Το νέο ναυάγιο ξεριζωμένων με δεκάδες αγνοούμενους, σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στη Ρόδο, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι το Αιγαίο μετατρέπεται σε υγρό «τάφο» κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η τωρινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιεί απαρέγκλιτα την πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, εφαρμόζοντας τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τον απαράδεκτο Κανονισμό του Δουβλίνου, που φέρνει τον διπλό εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στη χώρα μας, και υλοποιεί τις κατευθύνσεις για το αντιδραστικό κατασκεύασμα της «ασφαλούς τρίτης χώρας».

Συγκεκριμένα, το Λιμενικό Σώμα ενημερώθηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες για σκάφος με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή 38 ν.μ. νότια της Ρόδου, σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης.

Στην περιοχή ξεκίνησε επιχείρηση περισυλλογής τους από τη θάλασσα. Επιχειρούσαν 2 ναυαγοσωστικά σκάφη του ΛΣ, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, 3 παραπλέοντα καράβια, καθώς και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έχουν διασωθεί συνολικά 29 άτομα. Οι διασωθέντες είναι όλοι άνδρες, αφγανικής, ιρανικής και ιρακινής υπηκοότητας οι περισσότεροι. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από τρεις ημέρες από το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Αν και σύμφωνα με αρχικές μαρτυρίες οι επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν 80, τελικά ο αριθμός δεν είναι εξακριβωμένος.

Την ίδια ώρα, παρατηρήθηκε εκτεταμένη προσπάθεια από τις τουρκικές λιμενικές και στρατιωτικές αρχές, να πάρουν μέρος στην έρευνα και παρέμειναν για αρκετή ώρα σε διεθνή χωρικά ύδατα. Παρά τις προσπάθειες που έκαναν τα στελέχη του Λιμενικού να επικοινωνήσουν με το τουρκικό Λιμενικό Σώμα, δεν έλαβαν καμία απάντηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Η τουρκική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι διέσωσε πέντε ναυαγούς και ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση έγινε σε δική της περιοχή ευθύνης, έρευνας και διάσωσης.

Δείτε ακόμα...