Ναυτεργάτες: 48ωρη απεργία για τις Συλλογικές Συμβάσεις στα βαπόρια

48ωρη Απεργία Ναυτεργατών - Απεργιακή Φρουρά των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ 23/2/2021
Φώτο Αρχείου / 48ωρη Απεργία Ναυτεργατών – Απεργιακή Φρουρά των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ 23/2/2021 / Πηγή: nautergatiki

Άλλος ένας κλάδος προστέθηκε χτες στις απεργιακές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, με τα ναυτεργατικά σωματεία να προχωρούν σε 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Νοέμβρη (από τις 6 π.μ. της Τετάρτης 10 Νοέμβρη έως τις 6 π.μ. της Παρασκευής 12 Νοέμβρη).

Η διοίκηση της ΠΝΟ, απέναντι στα οξυμένα προβλήματα λόγω της επιθετικότητας των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, και κάτω από την πίεση από τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών όπως εκφράζονται στα καράβια, αλλά και από τις δράσεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη της 48ωρης απεργίας.

Επιπλέον, έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία η πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ για συμμετοχή των ναυτεργατών στα συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη. Την πρόταση δεν ψήφισε η Ενωση Ναυτών (ΠΕΝΕΝ), η οποία απείχε από την ψηφοφορία.

Οι ναυτεργάτες απεργούν διεκδικώντας:

  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο και υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα κι αν προέρχονται.
  • Οργανικές συνθέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των πλοίων, με ναυτεργάτες με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
  • Ανανέωση πτυχίων – διπλωμάτων και πιστοποιητικών.
  • Κατάργηση του ν. 4808/2021 (Χατζηδάκη), του ν. 4714/2020 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων.
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική. Κατάργηση των νόμων Βρούτση – Κατρούγκαλου, Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Αμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...