Νέα 24ωρη απεργία σήμερα – Συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά

Δεμένα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά
Δεμένα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά / Πηγή: Eurokinissi

Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης και απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, στις 10 το πρωί, μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου «BLUE STAR DELOS» (απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό), οι ναυτεργάτες συνεχίζουν σήμερα για τρίτη μέρα τον απεργιακό τους αγώνα.

Πατώντας στη μεγάλη επιτυχία που είχε η 48ωρη προειδοποιητική απεργία (Τρίτη και Τετάρτη) δυναμώνουν τη μάχη για να αποτρέψουν τον ενταφιασμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους (ΣΣΕ), των κοινωνικοασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους που προωθούν κυβέρνηση και πλοιοκτήτες για την παραπέρα ενίσχυση και θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η νέα απεργία προκηρύχθηκε με βάση την πρόταση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης και επικυρώθηκε με έκτακτες συνεδριάσεις από τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Πλοιάρχων, Ναυτών, Θαλαμηπόλων, Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, Οικονομικών Αξιωματικών, Μηχανικών ΜΕΚ, Φροντιστών, Προσωπικού Τροφοδοσίας, Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών. Απόφαση για 24ωρη απεργία πήρε με έκτακτη συνεδρίαση και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) που δεν ανήκει στην ΠΝΟ.

Σήμερα, στις 12 μ., μετά την απεργιακή συγκέντρωση, θα γίνει ξανά σύσκεψη των 13 σωματείων για να καθορίσουν την εξέλιξη του απεργιακού τους αγώνα.

Η προκήρυξη της νέας απεργίας στηρίχθηκε στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών που και χτες κατέβηκαν μαζικά μπροστά στους καταπέλτες για να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους, παραλύοντας για δεύτερη μέρα το σύνολο των συνδυασμένων μεταφορών στο μεγαλύτερο λιμάνι, αυτό του Πειραιά, και σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αστείρευτη δύναμη που έχουν στα χέρια τους.

Τα αιτήματα της απεργίας

  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλους τους ναυτεργάτες, από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Πλήρης – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν. 4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
  • Κατάργηση του ν. 4714/2020, των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.
  • Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Τώρα η κυβέρνηση να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα.
  • Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

Πηγή: 902.gr

Δείτε ακόμα...