“Νέα” αντιπυρική φούσκα οι εξαγγελίες της κυβέρνησης

Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας
Πυροσβέστες επιχειρούν για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς στο Σχίνο Κορινθίας / Πηγή: Eurokinissi

Είμαι πυροσβέστης με αρκετά χρόνια στην πλάτη, με συμμετοχή σε πεζοπόρα τμήματα την περίοδο του καλοκαιριού.

Έχω φτάσει μέχρι και τη Θάσο στη μεγάλη πυρκαγιά το 2019.

Διάβασα με προσοχή τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο στόλο αεροπυρόσβεσης.

Είμαι όμως μαθημένος. Δεν ακούω για πρώτη φορά τέτοιες εξαγγελίες. Τις έχω ξανακούσει και άλλες φορές, πάντα την αντιπυρική περίοδο. Οι κυβερνήσεις κάνουν το επικοινωνιακό τους παιχνίδι, πάντα στην αρχή κάθε αντιπυρικής περιόδου.

Τι έκανε η κυβέρνηση όλο το χειμώνα;

Μήπως κάτω από το βάρος της τεράστιας καταστροφής στα Γεράνεια Όρη, θέλει να καλύψει τις μεγάλες ευθύνες της;

Μήπως τις λύσεις αυτές τις επιβάλλουν μεγάλα συμφέροντα, εξασφαλίζοντας εκατομμύρια κάθε χρόνο από τις μισθώσεις;

Δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι δασολόγος, αλλά διαβάζω για την ολοκληρωμένη διαχείριση του δάσους, για την υλοτομία, τη ρητινοκαλλιέργεια, τους δασικούς δρόμους, τις αντιπυρικές ζώνες, την ανανέωση του δάσους και άλλα πολλά.

Η εμπειρία μου από τα πεζοπόρα τμήματα με έχει πείσει ότι υπάρχει εγκατάλειψη παντού. Το πότε θα καεί ένα δάσος, είναι θέμα χρόνου.

Τα δάση έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η δασική υπηρεσία υπολειτουργεί, τα κονδύλια είναι ελάχιστα, ως ψίχουλα.

Όταν όμως πρόκειται για να “ταϊστούν” οι πολυεθνικές, ιδιοκτήτες των εναέριων μέσων, τότε τα χρήματα βρίσκονται και τα λεφτά είναι πολλά.

Χρήματα όμως δεν υπάρχουν για να πληρωθεί η υπερεργασία που κάνουν οι συνάδελφοι, ιδιαίτερα μέσα στην αντιπυρική. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στην πυρκαγιά στη Θάσο δούλεψα, αλλά και άλλοι συνάδελφοι σαράντα ώρες (40) συνεχόμενες, χωρίς αμοιβή.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες. Λιγοστό το προσωπικό των πεζοπόρων τμημάτων. Πολύ συνάδελφοι βρίσκονται στα αεροδρόμια της Fraport, στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και ποιος ξέρει ακόμα ποιες άλλες υπηρεσίες για ιδιωτικά συμφέροντα θα στελεχώσουν στο μέλλον οι πυροσβέστες. Για αυτές τις πολυεθνικές το προσωπικό βρέθηκε αμέσως, αποψιλώθηκαν υπηρεσίες.

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτά τα θέματα.

Τα χρόνια που κουβαλάω στην πλάτη μου με κάνουν να είμαι επιφυλακτικός και δύσπιστος.

Γιατί;

Γιατί το έργο το έχω ξαναδεί πολλές φορές. Με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ με τις “οικολογικές” ευαισθησίες, παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ, με το στρατηγό άνεμο, τις κουκουνάρες και άλλα πολλά ευτράπελα.

Το καλοκαίρι να περάσει και μετά βλέπουμε.

Ποιος θα θυμάται τι έγινε στην Εύβοια, τι γινόταν παλιότερα στην Κάρυστο, στην Κινέττα, το Μάτι, τη Θάσο, την Ηλεία, τα Κύθηρα και ο κατάλογος είναι ανοιχτός.

Με την εμπειρία που κουβαλάω, όσον αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αγορά νέων αεροσκαφών πυρόσβεσης και αναβάθμιση των υπαρχόντων, θα συμφωνήσω ότι είναι αναγκαία η αντικατάσταση των παλιών αεροσκαφών αεροπυρόσβεσης, αφού τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται σαν ιπτάμενα φέρετρα.

Γνωρίζω επίσης ότι από το 2010 γίνοταν ανάλογες συζητήσεις και το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Από κει και πέρα, όμως, είναι γνωστό και στην πράξη το έχουμε δει, η αεροπυρόσβεση επικουρικά και μόνο βοηθάει το έργο της κατάσβεσης μιας δασικής πυρκαγιάς.

Την προσβολή και τελική κατάσβεση της πυρκαγιάς την κάνουν οι ικανές και άρτια εξοπλισμένες επίγειες δυνάμεις. Ευχής έργο λοιπόν είναι η ανανέωση του πυροσβεστικού στόλου να καταστήσει ανενεργές τις μισθώσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων πυρόσβεσης οι οποίες αφήνουν μια μεγάλη τρύπα στον προϋπολογισμό αφού αποτελούν σχεδόν για φέτος το 80% των πιστώσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Είναι αδιανόητο να εξαγγέλλονται τέτοια μέτρα χωρίς την ταυτόχρονη και γενναία ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων και του εξοπλισμού τους με ατομικά μέσα πυρόσβεσης, οχήματα κ.λ.π. Το σημαντικότερο όμως είναι οι αναγκαίες προσλήψεις πυροσβεστών να γίνουν με σταθερές και μόνιμες σχέσεις εργασίας. Η τεχνογνωσία αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στο έδαφος δεν αποχτιέται με πεντάμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις.

Η ζωή έχει δείξει. Τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και δεσμευτικά, με την ταυτόχρονη υλοποίηση και των δύο παραμέτρων (επίγειες και εναέριες δυνάμεις).

Τις αιτίες τις γνωρίζουμε, τον ένοχο τον ξέρουμε, η λύση βρίσκεται στα χέρια μας.

Ένας πυροσβέστης

Δείτε ακόμα...