Τη διμερή τους συνεργασία και στον στρατιωτικό τομέα ενισχύουν διαρκώς ΗΠΑ και Φιλιππίνες που θυμίζουμε ότι αρχές της χρονιάς είχαν ανακοινώσει και συμφωνία πώλησης αμερικανικού συστήματος «Typhoon» στη Μανίλα, με φόντο την ευρύτερη ενίσχυση της «αμυντικής συνεργασίας» ΗΠΑ – Φιλιππίνων.
Οπως ανακοίνωσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις των Φιλιππίνων, πλοία της φιλιππινέζικης αλλά και της αμερικανικής ακτοφυλακής συμμετείχαν για πρώτη φορά σε ναυτικές ασκήσεις που έγιναν με τη συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ).
Οι ασκήσεις έγιναν προχτές, Τρίτη 20 Μάη, στα ανοικτά των νησιών Παλαουάν και Οξιντεντάλ Μιντόρο. Σε αυτές συμμετείχε από αμερικανικής πλευράς και το αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-8A Poseidon – που ηγείται πολύ συχνά περιπολιών που οι ΗΠΑ έχουν πλέον καθιερώσει στην περιοχή, στο όνομα της «υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας». Οπως δήλωσε ο επικεφαλής των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, Ρομέο Μπράουνερ, η άσκηση έγινε στο πλαίσιο της διμερούς «Δραστηριότητας Θαλάσσιας Συνεργασίας» – Maritime Cooperative Activity, MCA), που ήταν η δεύτερη για φέτος και η έκτη συνολικά από το 2023, όταν οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι θα καθιερώσουν τακτικά διμερή γυμνάσια.
«Κοινές δραστηριότητες όπως η MCA επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων για εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων τους και ενίσχυση των αμυντικών εταιρικών σχέσεων, ώστε να διασφαλιστούν τα εθνικά και περιφερειακά μας θαλάσσια συμφέροντα», είπε ο Μπράουνερ.
Θυμίζουμε ότι οι δύο χώρες πρόσφατα ολοκλήρωσαν και τις κοινές ετήσιες ασκήσεις τους με τον κωδικό «Balikatan», για τις οποίες στην ιστοσελίδα του αμερικανικού στρατού, τονιζόταν ότι αυτές απέδειξαν «την αυξανόμενα εκσυγχρονιζόμενη συμμαχία ΗΠΑ – Φιλιππίνων» και ότι παρασχέθηκαν «τακτικές και επιχειρησιακές δομές με ρεαλιστική, γεμάτη προκλήσεις εκπαίδευση, επαναπροσδιορίζοντας ταυτόχρονα τις ικανότητες διοίκησης και ελέγχου σε όλη την επικράτεια των Φιλιππίνων».
Για την αγορά δε των συστημάτων «Typhoon», η Μανίλα έχει σπεύσει από την πρώτη στιγμή να εκφράσει τη μεγάλη της ικανοποίηση, επειδή το σύστημα θα επιτρέψει στις Ενοπλες Δυνάμεις της να «προβάλουν δύναμη» μέχρι και 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της χώρας (βλ. Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας), θυμίζοντας ότι «στα 200 ναυτικά μίλια δεν υπάρχει γη εκεί και ο στρατός δεν μπορεί να πάει».
Θυμίζουμε ότι το Πεκίνο, από τη μεριά του, είχε κατηγορήσει την Μανίλα όταν έγιναν γνωστά αυτά τα σχέδια, υποστηρίζοντας ότι «η απόκτηση τέτοιου συστήματος πυραύλων μεσαίας εμβέλειας, ταυτόχρονα στρατηγικού και επιθετικού, αποτελεί μια προκλητική και επικίνδυνη κίνηση σε συντονισμό με εξωτερικές δυνάμεις για τη δημιουργία περιφερειακών εντάσεων, υποκινεί γεωπολιτική σύγκρουση και προκαλεί κούρσα εξοπλισμών».