Νέα διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη στο Βερολίνο – Απουσιάζει η Ελλάδα

παλιότερη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών για τη Λιβύη
Φώτο Αρχείου / Από παλιότερη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών για τη Λιβύη / Πηγή: Eurokinissi

Νέα διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο υπό την αιγίδα της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών που συμμετέχουν στις προσπάθειες να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη στη βάση των διεθνών ιμπεριαλιστικών συσχετισμών δυνάμεων στην περιοχή έναντι Κίνας, Ρωσίας, συναντώνται σήμερα Τετάρτη στο Βερολίνο για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία σταθεροποίησης της εμπόλεμης χώρας.

Στη μονοήμερη σύνοδο, θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ και η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης.

Στους βασικούς σκοπούς της δεύτερης αυτής συνόδου του Βερολίνου συγκαταλέγεται απαράλλακτος ένας από αυτούς της πρώτης: να τερματιστούν οι ξένες επεμβάσεις στον πόλεμο. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο του 2020 στη χώρα της βόρειας Αφρικής δρούσαν κάπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι ο αριθμός τους δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά. Οι παραδόσεις όπλων στις αντίπαλες πλευρές επίσης δεν έχουν σταματήσει, παρά το διεθνές εμπάργκο.

Στην πρώτη σύνοδο, τη 19η Ιανουαρίου 2020, είχε καταγραφεί μια εύθραυστη συμφωνία για τον τερματισμό της σύρραξης. Η δεύτερη, δέκα χρόνια μετά την ανατροπή και την εξόντωση του Μουάμαρ Καντάφι, αναμένεται να επικεντρωθεί στην πολιτική μετάβαση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να παρέμβει στη σύνοδο αυτή μέσω βιντεοσύνδεσης. Τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται σε ευρωπαϊκή περιοδεία.

Από τη σύνοδο θα απουσιάζει για μία ακόμη φορά η Ελλάδα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαμαρτύρεται επειδή δεν έχει προσκληθεί.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να εμπλακεί στις εξελίξεις στην πολύπαθη αυτή χώρα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Τουρκία για τη διασφάλιση ενός κομματιού από τη μοιρασιά της λείας στην περιοχή.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...