Νέα δήλωση των τριών πρέσβεων για την ειρήνη στην Ευρώπη και τον κόσμο

Το χημικό εργοστάσιο Αζότ που βρίσκεται στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας
Φώτο Αρχείου / Το χημικό εργοστάσιο Αζότ που βρίσκεται στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας

Την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία που κλιμακώνεται, ενώ προστίθενται και νέες εστίες σε άλλα σημεία του πλανήτη, εκφράζουν εκ νέου ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, πρέσβης ε.τ., ο Νικόλαος Κανέλλος, τ. πρέσβης, και ο Αλέξανδρος Κατράνης, τ. πρέσβης, με νέα δήλωσή τους, με την οποία επαναλαμβάνουν τη θέση τους «υπέρ της διπλωματίας και της προσέγγισης των λαών».

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνουν ότι «ο πόλεμος (στην Ουκρανία) κλιμακώνεται και λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις – το κυρίαρχο έδαφος ενός κράτους έχει ήδη συρρικνωθεί», ενώ παράλληλα, «νέες εστίες κρίσεων εμφανίζονται που ξεπερνούν τη γηραιά μας ήπειρο».

«Το διεθνές σύστημα δεν διαθέτει την αναγκαία ευλυγισία και λειτουργικότητα, ώστε να εξασφαλίσει ή να διευκολύνει την επίλυση των διεθνών προβλημάτων», αναφέρουν στη συνέχεια και επισημαίνουν ότι «μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός “θερμού χειμώνα” και όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι τίποτε πια δεν θα είναι όπως το ξέραμε».

«Οι κυρώσεις ουδένα συνετίζουν, αντίθετα οδηγούν την Ευρώπη σε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή και οικονομική κρίση, την οποία θα πληρώσουν μόνο οι πολίτες. Φοβόμαστε ότι η ανθρωπότητα θα σταθεί και πάλι μπροστά στο αίμα, την πείνα, την ανέχεια, ενώ, παράλληλα, μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος», σημειώνουν οι τρεις πρέσβεις, και η δήλωση καταλήγει:

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας υπέρ της διπλωματίας και της προσέγγισης των λαών. Μόνο μέσω μιας έξυπνης πολυμερούς διαπραγμάτευσης είναι δυνατόν να λύσουμε τα προβλήματά μας. Η βία και ο δογματισμός δεν έχουν θέση στον σύγχρονο μετα-ηγεμονικό κόσμο».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...