Νέα ένταση των εξοπλισμών από την ΕΕ

Ευρωστρατός στο Τσαντ της Αφρικής
Φώτο Αρχείου / Ευρωστρατός στο Τσαντ της Αφρικής / Πηγή: European Defence Agency

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του στις 17 Μάη, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, ήρθαν σε συμφωνία για την υπογραφή των συμβολαίων μελέτης του Μελλοντικού Εναερίου Συστήματος Μάχης (SCAF). Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για το μεγαλύτερο σχέδιο της πολεμικής βιομηχανίας στην ιστορία της Ευρώπης, ύψους άνω των 100 δισ. Ευρώ. Οι πρώτες συζητήσεις για το βάθεμα της ΕΕ στο κυνήγι των εξοπλισμών και την ένταση των ανταγωνισμών με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ξεκίνησε το 2017 από την Γαλλία και την Γερμανία για την από κοινού κατασκευή νέων μαχητικών αεροσκαφών και θα αντικαταστήσουν έως το 2040 τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Eurofighter.

Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός της ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές του στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη δημιουργία νέων δομών, μηχανισμών και οπλικών συστημάτων, με την ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση των πολεμικών δαπανών, μέσω και της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Ταυτόχρονα προχωράει στην ενίσχυση της έρευνας για την ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας αλλά και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής κ.ά. για στρατιωτικούς σκοπούς, προώθηση της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος, στρατιωτική κινητικότητα, ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ αλλά και της δυνατότητας αυτόνομης στρατιωτικής δράσης της ΕΕ, όπου το απαιτήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της.

Οι Θέσεις του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο επισημαίνουν για την ΕΕ: “Με στόχο την αυτόνομη στρατιωτική επάρκεια, ενισχύεται ο σχεδιασµός ανάπτυξης προγραµµάτων έρευνας κι εξοπλισµών από την ευρωενωσιακή αγορά, σε µια προσπάθεια να υποχωρήσει η εξάρτηση από την αµερικανική αγορά εξοπλισµών. Σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζουν, η χρηµατοδότηση του λεγόµενου «Ευρωπαϊκού Ταµείου Άµυνας» (EDF) και το «Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα Βιοµηχανικής Ανάπτυξης στον τοµέα της Άµυνας» (EDIDP) καθώς και η συγκρότηση του µηχανισµού της ετήσιας Συντονισµένης Αξιολόγησης Άµυνας (CARD) για τον έλεγχο υλοποίησης των ευρωενωσιακών στόχων σε εξοπλισµούς και την προώθηση των στρατιωτικών µηχανισµών και αποστολών από τα κράτη – µέλη στα αντίστοιχα πρότυπα του «ευρωπαϊκού εξαµήνου» για την οικονοµία. Για τον εκσυγχρονισµό της αµυντικής βιοµηχανίας της ΕΕ καλούνται τα κράτη – µέλη να δίνουν το 2% του ΑΕΠ τους για τους εξοπλισµούς της ΕΕ, πέραν των υποχρεώσεων στο ΝΑΤΟ. Η PESCO σχεδιάζεται να αναβαθμίσει τη λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα».

Το κυνήγι των εξοπλισμών, στις λυκοσυμμαχίες της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ σε καθεστώς έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, δεν μπορεί να έχει τέλος. Απ’ αυτόν τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου, μόνοι κερδισμένοι είναι οι πολεμικές βιομηχανίες και φυσικά το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Ο λαός χρειάζεται να χαράξει άλλη πορεία ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του.

Να δυναμώσει την πάλη του για την αποδέσμευση από την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, καθώς και το κλείσιμο όλων των αμεριακανονατοϊκών βάσεων και της βάσης της Σούδας. Να απαιτήσει να επιστρέψουν στη χώρα μας όλα τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων σε επιχειρήσεις της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

Να παλέψει για να αλλάξει χέρια, η εξουσία στα μέσα παραγωγής, με κοινωνικοποίησή τους. Η λαϊκή οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...