Το στίγμα των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του επώδυνου για τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνοτουρκικού διαλόγου που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ, δίνει ξανά η Τουρκία, θέτοντας εκ νέου ζήτημα «γκρίζων ζωνών» με αφορμή την εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και το Ιόνιο.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Γεωργίας, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσαν δύο θαλάσσια πάρκα, στο Ιόνιο και στο Αιγαίο για τη δημιουργία ενός «καταφυγίου» για τα θαλασσοπούλια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.
Παρά το ότι ο κ. Σκυλακάκης έσπευσε να επισημάνει ότι δεν θα υπάρξουν «πολιτικά κριτήρια» για την χάραξη του Θαλάσσιου πάρκου Αιγαίου (αμφισβητώντας και ο ίδιος εμμέσως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ), η Τουρκία αντέδρασε κάνοντας λόγο για γκρίζες περιοχές.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών γίνεται λόγο για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» και για «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες» και με απειλητικό τόνο δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.
Κατηγορεί επίσης την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την «ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου» και ζητάει από την ΕΕ «να μην γίνει εργαλείο για τις προσπάθειες της Ελλάδας με πολιτικά κίνητρα σχετικά με περιβαλλοντικά προγράμματα».
Σε απάντησή του το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Τουρκία για δημιουργία εντυπώσεων και για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος. Μάλιστα υποστηρίζει πως «η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων».
Προσθέτει πως «η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».