Νέα ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ για την απομάκρυνση του αμίαντου απ’ τα στρατόπεδα και τα πολεμικά πλοία

Λεπτομέρεια σκεπής από Αμίαντο
Φώτο Αρχείου / Λεπτομέρεια σκεπής από Αμίαντο

Νέα ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ για την απομάκρυνση του αμίαντου απ’ τα στρατόπεδα και τα πολεμικά πλοία. Μάλιστα όπως τονίζει στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Άμυνας σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και η χρήση προϊόντων αμίαντου από 01-01-2005.

Το ΚΚΕ που καταλογίζει αδράνεια στην κυβέρνηση για την υλοποίηση των μέτρων που η ίδια έχει αποφασίσει, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έχει δώσει, ζητά την άμεση απομάκρυνση, διαχείριση και αντικατάσταση προϊόντων αμιάντου από στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η ερώτηση:

Θέμα: Άμεση απομάκρυνση αμίαντου από στρατόπεδα και πολεμικά πλοία.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καταθέσει τις ερωτήσεις 1118/07-10-2019, 1256/15-10-2019, 3745/04-02-2020, 5803/14-04-2020 και την 6612/19-05-2020, σχετικά με την απομάκρυνση αμίαντου από στρατόπεδα  και πολεμικά πλοία.

Το ΚΚΕ έχει τονίσει την επικινδυνότητα και τις συνέπειες από τις εισπνεόμενες ίνες αμιάντου, καθώς και ότι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και η χρήση προϊόντων αμίαντου από 01-01-2005.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει άμεσα μέτρα και να απομακρύνει τώρα τον αμίαντο από τα στρατόπεδα και τα πλοία, απάντησε με το γνωστό γενικόλογο τρόπο, ότι ο αμίαντος θα απομακρυνθεί όταν θα εξασφαλιστεί η ανάλογη χρηματοδότηση και εφόσον υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα μέσω του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ). Μπορεί η κυβέρνηση να δαπανά αρκετά δισεκατομμύρια για τις ανάγκες των αμερικανονατοϊκών, για συμμετοχή σε πολεμικές αποστολές για τη λειτουργία των βάσεων. Όταν όμως πρόκειται για την υγεία των εργαζομένων στα στρατιωτικά εργοστάσια, των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυβέρνηση επικαλείται δημοσιονομικές δυσκολίες.

Στην ερώτηση 3745/04-02-2020 του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας η κυβέρνηση απάντησε ότι εκδόθηκαν τρεις συνολικά Πράξεις, μία για κάθε Κλάδο (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία) με τίτλο: «Απομάκρυνση, διαχείριση και αντικατάσταση προϊόντων αμιάντου από στρατιωτικές εγκαταστάσεις ……» με ημερομηνία έναρξης της κάθε Πράξης την 15η Οκτωβρίου 2020, ενώ στην ερώτηση 6612/19-05-2020 η κυβέρνηση απάντησε ότι στις 2 Ιανουαρίου 2020,  υποβλήθηκε επίσης με Τεχνικό Δελτίο Πράξης (ΤΔΠ), μέσω του ΟΠΣ, η Τεχνική Περιγραφή του έργου: «Απομάκρυνση, Διαχείριση και Αντικατάσταση Προϊόντων Αμιάντου από Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας (MIS:5052057), με Π/Υ 2.497.320,30 €, όπου αποτυπώνεται το σύνολο των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας, που έχουν προτεραιοποιηθεί και ιεραρχηθεί.

Ωστόσο, αν και έχει παρέλθει μεγάλο αδικαιολόγητο χρονικό διάστημα από τα ανωτέρω, μέχρι σήμερα δεν έχει αρχίσει καν και δεν έχει πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση και αντικατάσταση των προϊόντων αμίαντου από τις στρατιωτικές μονάδες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

1.   Σε τι οφείλεται η αδράνεια της κυβέρνησης για την άμεση απομάκρυνση, διαχείριση και αντικατάσταση προϊόντων αμιάντου από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως η ίδια διακήρυξε με τις ως άνω απαντήσεις της;

2.   Σε ποιον οφείλεται η μη, μέχρι σήμερα, υλοποίηση των ως άνω πράξεων, που η ίδια η κυβέρνηση διαφήμισε και ανέμεναν όλοι οι στρατιωτικοί στην Επικράτεια; Ελέγχθηκαν οι υπαίτιοι της καθυστέρησης;

3.  Τι μέτρα θα πάρει, από δω και πέρα, η κυβέρνηση για την άμεση απομάκρυνση του αμίαντου από στρατόπεδα και πλοία;

Δείτε ακόμα...