Νέα έξαρση της επιδημίας – Στις μικρές ηλικίες ο κύριος όγκος των κρουσμάτων

EUROKINISSI

Ο αυξημένος αριθμός των τεστ από δομές Υγείας (που έφτασε τις 44.000) συνέβαλε στον αυξημένο αριθμό των διαγνώσεων και έτσι αποδεικνύεται το μέγεθος της διασποράς του ιού σε όλη τη χώρα, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης για την πανδημία

Ανέφερε ότι η γενικότερη αύξηση οφείλεται στα περισσότερα τεστ που διενεργούν οι κινητές μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ «λόγω της γενικότερης ανησυχίας του πληθυσμού, αλλά και της ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων για να ταξιδέψουν» και ότι ο «αριθμός των τεστ συνέβαλε και στην καταγραφή αυτού του αυξημένου αριθμού νέων περιστατικών». Ωστόσο, είπε ότι η συνεπής διενέργεια των self test μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της επιδημίας. 

Παράλληλα είπε πως «είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας» που έχει αλλάξει πρόσωπο και αφορά σε άτομα νεαρής ηλικίας που νοσούν στο σπίτι. Γι’ αυτή την έξαρση, συνέχισε, «φταίει η χαλάρωση των μέτρων ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους λόγω εφησυχασμού και άλλης διάθεσης λόγω διακοπών που συνδυάστηκε με τη διασπορά της μετάλλαξης “Δέλτα”» και πως «ο συνωστισμός στη βραδινή διασκέδαση έπαιξε ρόλο στην αλλαγή της εικόνας». Επίσης ανέφερε πως σήμερα πολλές Περιφέρειες έχουν αυξητική τάση όπως η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι πως μέσα σε 15 ημέρες ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έπεσε κατά μία δεκαετία φτάνοντας τα 23 έτη. 

Επιπλέον, είπε πως υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους (όπως εργασιακούς χώρους, καταστήματα, εκκλησίες και ΜΜΜ) και σε συγχρωτισμό σε εξωτερικούς και πως φταίνε τα ΜΜΕ για τη λογική «πετάμε τις μάσκες» και όχι οι αποφάσεις της κυβέρνησης, αφού η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ποτέ δεν ισχυρίστηκε το τέλος των μασκών.

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «και η μετάλλαξη “Δέλτα” να μην ήταν, πάλι θα υπήρχε αύξηση στα κρούσματα αλλά το σημαντικό ποσοστό οφείλεται στη “Δέλτα”».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως για τις μετακινήσεις προς τα νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή μοριακό τεστ (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών), ενώ για τους ανήλικους έως 17 ετών αρκεί οποιοδήποτε τεστ. Αντίθετα για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει αυστηρή σύσταση για self test σε όλους τους ταξιδιώτες άνω των 12 ετών.

Ανακατατάξεις παρουσιάζονται και στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας καθώς στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) μεταφέρονται η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών και οι δήμοι Θήρας και Ιητών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας Covid-19.

    Συγκεκριμένα ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, επικαιροποιείται ως εξής:

    – Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

    – Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3).

    – Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2).

    – Η νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

    – Οι δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

    – Οι Δήμοι Ικαρίας, Αιγίνης, Αλοννήσου και Σκοπέλου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1). 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...