Νέα έξοδο του «Oruc Reis» ανήγγειλε η Τουρκία

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis»
Φώτο Αρχείου / Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» / Πηγή: Marine Traffic

Το παραλήρημα Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου προέβαλε όλο το φάσμα των διεκδικήσεων της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου, συνοδεύτηκε, χθες, από την αναγγελία του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ για έξοδο του ερευνητικού Oruc Reis.

Ο Τούρκος υπουργός, ανήγγειλε χτες νέα έξοδο του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis ενώ λίγο αργότερα η τουρκική πλευρά προχώρησε στην έκδοση σχετικής NAVTEX, με την οποία προαναγγέλλει έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας το διάστημα 25 Σεπτέμβρη 2022 – 24 Μάρτη 2023.

Εξάλλου, σύμφωνα με την «Καθημερινή», στην Αθήνα εξετάζεται το σενάριο το Oruc Reis να επιστρέψει στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος του Καστελόριζου, εντός, δηλαδή, της δυνητικής ΑΟΖ της Ελλάδας, ακόμα και με ταυτόχρονη προώθηση του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο βόρειο τμήμα του «οικοπέδου» 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή τριμερής συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο στο Μαρί της Κύπρου, όπου κατά το ΓΕΕΘΑ «πραγματοποιήθηκε ευρεία χρήση των νεοαποκτηθέντων σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς MARK-V σε αποστολές μεταφοράς προσωπικού από την Ελλάδα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε υποστήριξη Επιχειρήσεων Αμφίβιου Περιβάλλοντος και Μη συναινετικής νηοψίας».

Επίσης, όπως έγινε χτες γνωστό, στις 28 του μήνα αναμένεται στη χώρα μας τμήμα των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων για διμερή άσκηση στο Αιγαίο με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε όλο το βόρειο Αιγαίο και σε νησιά όπως ο Αη Στράτης.

Δείτε ακόμα...