Νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προτεραιότητες η πολεμική οικονομία και τα «πράσινα» κέρδη

«Με πυξίδα την ανταγωνιστικότητα», που θα βασίζεται στους τρεις πυλώνες της έκθεσης Ντράγκι, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν επιδιώκει να καταστεί η ΕΕ παγκόσμιος γεωπολιτικός «παίκτης», δίνοντας πρωτίστως βαρύτητα στη στρατιωτική ενίσχυση του μπλοκ, αλλά και στην καινοτομία και στην «αυτονομία» σε στρατηγικούς τομείς θέτοντας στο τραπέζι και ενδεχόμενη «αλλαγή συνθηκών» της Ενωσης.

Η νέα Κομισιόν εγκρίθηκε με μόλις 88 ψήφους διαφορά (370 έναντι 288). Οι αποχές ήταν 36, ψήφισαν 688. Στη νέα Κομισιόν, 14 επίτροποι – όπως και η φον ντερ Λάιεν – προέρχονται από το Λαϊκό Κόμμα, 4 από τους Σοσιαλιστές, 5 από τους Φιλελεύθερους και 2 από ακροδεξιά κόμματα.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε.

«Η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία της νέας Επιτροπής θα είναι μια Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας», που βασίζεται στους «τρεις πυλώνες της έκθεσης Ντράγκι. Ο πρώτος πυλώνας είναι το κλείσιμο του χάσματος καινοτομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο δεύτερος είναι ένα κοινό σχέδιο για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και για την ανταγωνιστικότητα. Και ο τρίτος είναι η αύξηση της ασφάλειας και η μείωση των εξαρτήσεων».

«Λευκή Βίβλος» για την ευρωπαϊκή Άμυνα

Η Ευρώπη θα πρέπει να βρει κονδύλια για μια «τεράστια» αύξηση των δαπανών για Άμυνα και Ασφάλεια τα επόμενα 5 χρόνια, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας τη στροφή στην πολεμική οικονομία που προωθεί το ευρωατλαντικό στρατόπεδο στον ανταγωνισμό με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό. Ενώ η Ρωσία δαπανούσε το 9% του ΑΕΠ για την Αμυνα, η Ευρώπη δαπανούσε κατά μέσο όρο το 1,9%, είπε.

Εν μέσω πολέμων στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε μέρη της Αφρικής, η Ευρώπη «πρέπει να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο» σε «έναν κόσμο τόσο αμφισβητούμενο και εύθραυστο όσο είναι σήμερα», είπε η φον ντερ Λάιεν, παρουσιάζοντας στη συνέχεια την νέα επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

«Ο πόλεμος μαίνεται στα σύνορα της Ευρώπης» και η ΕΕ επιδιώκει να εμπλακεί πιο ενεργά, από θέση ισχύος στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ετσι, «οι αμυντικές μας δαπάνες πρέπει να αυξηθούν. Χρειαζόμαστε μια ενιαία αγορά Αμυνας. Πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανική βάση. Πρέπει να βελτιώσουμε τη στρατιωτική μας κινητικότητα. Και χρειαζόμαστε κοινά ευρωπαϊκά σχέδια για την Αμυνα», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, παρουσιάζοντας τον πρώτο Ευρωπαίο επίτροπο για την Αμυνα και πρώην πρωθυπουργό της Λιθουανίας, Αντριους Κουμπίλιους.

Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι τις πρώτες 100 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Επιτροπή θα παρουσιάσει μια «Λευκή Βίβλο» για το μέλλον της ευρωπαϊκής Αμυνας, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

Για τη διεύρυνση της ΕΕ και την αύξηση της γεωπολιτικής της επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί και θα προετοιμαστούμε με τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε από την πλευρά μας». «Είδαμε την ανθεκτικότητα του λαού της Μολδαβίας να εμμένει στο ευρωπαϊκό του μέλλον. Είδαμε τη δέσμευση των Δυτικών Βαλκανίων να μεταρρυθμιστούν, να αναπτυχθούν και να ετοιμαστούν να ενταχθούν στην Ενωσή μας. Ταυτόχρονα, είδαμε πως η Ρωσία δεν θα σταματήσει σε τίποτα».

Πακτωλός χρημάτων για «πράσινες» επενδύσεις και καινοτομία

Συνεχίζοντας με το θέμα της «πράσινης οικονομίας», η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι θα συσταθεί επιτροπή, «θα είναι μια επενδυτική επιτροπή», η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση». Η ίδια τόνισε ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα είναι καθοριστικές, αλλά «χρειάζονται επειγόντως περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις».

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι οι επιχειρηματικές δαπάνες για Ερευνα και Ανάπτυξη στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,3% του ΑΕΠ, έναντι 1,9% στην Κίνα και 2,4% στις ΗΠΑ.

Αυξημένος κατά 10 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός της ΕΕ

Χτες εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2025, με 418 ψήφους υπέρ, 185 κατά και 67 αποχές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2025 ανέρχεται σε 199,4 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων, με πληρωμές 155,21 δισ. ευρώ και είναι κατά 10 δισ. ευρώ μεγαλύτερος από τον περσινό (αυξημένος κατά 6%).

Οπως σημειώνεται, προστέθηκαν πάνω από 230 εκατ. ευρώ «για κομβικά προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων».

Είναι ο πρώτος ετήσιος προϋπολογισμός μετά την αναθεώρηση του Μακροπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ. Τον Φλεβάρη του 2024, κατά την αναθεώρηση του Μακροπρόθεσμου Προϋπολογισμού της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές αυξήσεις για θεμελιώδη ζητήματα και προτεραιότητες, όπως η στήριξη της Ουκρανίας, τις οποίες οι ευρωβουλευτές μπόρεσαν να διατηρήσουν και για τον προϋπολογισμό του 2025».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...