Νέα κίνηση της Τουρκίας στην σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε το βράδυ της 18-6-2020 στο CNN Turk, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέπτυξε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησής του για το Αιγαίο, το Καστελόριζο, το Τουρκολυβικό μνημόνιο και την ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ των άλλων, ανέφερε πως αν το Ισραήλ θέλει να συνάψει μια συμφωνία με την Τουρκία για την ΑΟΖ, ανάλογη με αυτή που υπογράφτηκε με τη Λιβύη, θα πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την ελληνοκυπριακή πλευρά (όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία).

Επεσήμανε μάλιστα, ότι χωρίς την Τουρκία καμιά φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ανατολική Μεσόγειο και συμπλήρωσε: «Αυτό το αποδείξαμε- συνέχισε- με τις γεωτρήσεις (σ.σ. στην Κυπριακή ΑΟΖ) και με τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Χθες (19-6-2020) ο πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία Σάμι Ρεβέλ κλήθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) να σχολιάσει το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του Τούρκου υπουργού εξωτερικών. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης δήλωσε ότι το Ισραήλ σέβεται τα δικαιώματα της Κύπρου στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της και πρόσθεσε πως η χώρα του είναι πλήρως δεσμευμένη στη συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που υπεγράφη με την Κυπριακή Δημοκρατία το 2010.

Γ.Π.

Δείτε ακόμα...