“Νέα” μέτρα της Κυβέρνησης για την έξαρση των κρουσμάτων στην Αττική

Ενημέρωση για νέα μέτρα στην Αττική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σωτήρη Τσιόδρα / Πηγή: Eurokinissi

Μεγάλη έξαρση έχει παρουσιάσει ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική που όλο και αυξάνεται.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσαν επιπλέον μέτρα για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού στην Αττική.

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ότι «πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν».

«Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάνοντας μία αναδρομή από το ξεκίνημα της πανδημίας στη χώρα μας, όλα τα φώτα πέφτουν στην ατομική ευθύνη. Η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε μισό ουσιαστικό μέτρο προστασίας όλους αυτούς τους μήνες καθώς δεν είναι λύση το να κλείνεται ο κόσμος μέσα στα σπίτια του και να περιμένει με κάποιο μαγικό τρόπο να εξαφανιστεί ο ιός.

Όλες οι συνθήκες που βιώνει ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή είναι καθαρά εξαιτίας της αστικής πολιτικής που ακολουθείται. Εξ’ αρχής ο κ. Μητσοτάκης κοιτούσε να μην αδειάζουν οι τσέπες των ιδιωτών και των μεγαλοξενοδόχων. Το φτωχό δημόσιο σύστημα υγείας ακόμα και τώρα αδυνατεί να καλύψει, όχι τις ανάγκες της πανδημίας αλλά τις ανάγκες των κανονικών συνθηκών, καθώς το προσωπικό είναι μηδαμινό και δεν υπάρχουν αρκετοί μόνιμοι προσδιορισμοί.

Το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση έχει την τάση να κουνάει το δάχτυλο στη νεολαία που απειθαρχεί και δεν τηρεί τα μέτρα. Ποια μέτρα έχει πάρει όμως η κ. Κεραμέως για την απείθαρχη νεολαία; Από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία έχουν ανακοινωθεί δεκάδες κρούσματα σε όλη τη χώρα και παίρνοντας σαν παράδειγμα το κρούσμα στο γυμνάσιο του Κερατσινίου βλέπουμε, ακόμα μια φορά, ότι μόνο μεγάλα λόγια ξέρουν να λένε. Γελοίο είναι και το γεγονός ότι εδώ και 6 μήνες δεν έχουν καταφέρει να βρούνε μία λύση για τα πανεπιστήμια. Γιατί η τηλεκπαίδευση δεν είναι λύση.

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε σε συνθήκες lockdown και να αγωνιούμε αν θα βρεθεί ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο και για εμάς εάν τυχόν κολλήσουμε τον ιό. Λύσεις υπάρχουν αλλά η Κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να λάβει ουσιαστικά μέτρα.

Άμεσα απαιτείται:

  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Νοσοκομεία, καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.
  • Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο αλλά και στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.).
  • Να ανοίξουν όλες οι μονάδες Υγείας και τα προνοιακά ιδρύματα για ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες, που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζοντας πλήρες μόνιμο προσωπικό και ανάλογες υποδομές λειτουργίας.
  • Σχέδιο επίταξης όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, ανάλογα με τις ανάγκες (π.χ. και για τα τεστ μοριακού ελέγχου).
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους.
  • Δωρεάν χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου και για τον πνευμονιόκοκκο.
  • Κατεπείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Μέσα Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων, με παράλληλη μείωση της τιμής των εισιτηρίων.
  • Αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
  • Ανάπτυξη δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα εκφράζεται συγκεκριμένα και στα σχολεία. Με παρουσία νοσηλευτών στις σχολικές μονάδες, με πρόβλεψη σταθερής παρουσίας γιατρών σε ομάδες σχολείων ή και μόνιμης παρουσίας σε πολυπληθή σχολεία.
  • Έκτακτα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, για καθαριότητα και έλεγχο εφαρμογής των μέτρων υγιεινής και των ατομικών μέσων προστασίας κ.λπ., στις εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων και για την προσχολική ηλικία.

Δείτε ακόμα...