Νέα ΝΑΤΟικά βαρέα όπλα στο… «πεδίο δοκιμής» για συνολικότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Ρωσικά και Λευκορωσικά τεθωρακισμένα σε άσκηση στη Λευκορωσία 5 μέρες πριν την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία - 19 Φλεβάρης 2022
Φώτο Αρχείου

Η οργάνωση νέων αποστολών βαρέων όπλων μεγάλου βεληνεκούς και άλλων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής διαδικτυακής συνεδρίασης της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής για την υπεράσπιση της Ουκρανίας», του σχήματος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον συντονισμό της ευρωατλαντικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία από την πλευρά της, «πατώντας» στα χτυπήματα που εξαπολύονται με τέτοια ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ανακοινώνει ότι οι στόχοι των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία επεκτείνονται πλέον πολύ πέρα από το Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικά στοιχεία της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία αποτελούν τόσο το ανοιχτό κάλεσμα του Ουκρανού υπουργού Άμυνας στη Δύση και τις στρατιωτικές της βιομηχανίες να αξιοποιήσουν τη χώρα του ως «πεδίο δοκιμής» για τα νέα τους όπλα, όσο και οι δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του για ανάγκη προετοιμασίας των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου για μακρόχρονη σύγκρουση.

Οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ στην «Ομάδα Επαφής»

Για «κρίσιμη φάση της σύγκρουσης» έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, «ανοίγοντας» τη χτεσινή 4η συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για τον συντονισμό της ευρωατλαντικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, στην οποία συμμετείχαν σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωποι από περίπου 50 χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, με τις παραδόσεις ΝΑΤΟικών όπλων να αυξάνονται συνεχώς, μεγαλώνοντας και τον κίνδυνο γενίκευσης της σύγκρουσης, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μέσα στη βδομάδα θα ανακοινώσουν το 16ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2021.

Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει άλλα 4 προηγμένα πυραυλικά συστήματα HIMARS – με τον Αμερικανό υπουργό να «υπογραμμίζει τον αντίκτυπο που έχουν έως τώρα» – καθώς και περισσότερα πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκούς.

Όπως είπε ο Οστιν, μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει πάνω από 2,6 δισ. δολάρια για στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, στα οποία περιλαμβάνονται 12 συστήματα HIMARS, 2 συστήματα αεράμυνας NASAMS, κατευθυνόμενα πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας, στρατιωτικά οχήματα κ.ά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις αποστολές όπλων από άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, σημειώνοντας ότι «τα συστήματα M270 MLRS της Βρετανίας είναι στη μάχη», ενώ «τα συστήματα της Γερμανίας θα είναι κι αυτά σύντομα στο πεδίο της μάχης».

Έκανε ακόμα ειδική αναφορά στα τρία τάγματα αυτοκινούμενων οβιδοβόλων που έστειλε πρόσφατα η Πολωνία, όπως και στη στενή συνεργασία της Νορβηγίας με τις ΗΠΑ για τη μεταφορά των συστημάτων NASAMS.

Συνολικά, ανέφερε ο Οστιν, πάνω από 30 «σύμμαχοι» έχουν στείλει φονικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο ίδιος, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής», ανέφερε ότι «καθώς είμαστε περισσότερο εστιασμένοι στις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας, κοιτάμε επίσης μπροστά για να παρέχουμε στην Ουκρανία δυνατότητες που θα χρειαστεί για μακρόχρονη αποτροπή και αυτοάμυνα».

Αντίστοιχα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ, εκτίμησε ότι «η σύγκρουση θα είναι πιθανότατα παρατεταμένη» και ότι για αυτό εξετάζεται «πώς μπορούμε να εξοπλίσουμε και να εκπαιδεύσουμε» τον στρατό της Ουκρανίας για «να συντηρήσει τη μεγάλη μάχη».

Στο μεταξύ, παρότι ο Οστιν και ο Μίλεϊ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις απέφυγαν να επιβεβαιώσουν αυτόν τον σχεδιασμό, ο αρχηγός του επιτελείου της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Τσαρλς «Κ» Μπράουν, μιλώντας νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων. Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες, βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων προώθησαν πρόταση για την έγκριση 100 εκατ. δολαρίων για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και συντηρητών σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Μπράουν αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα του θέματος και στη δυσκολία να σταλούν Ουκρανοί πιλότοι για μακρά, πολύμηνη εκπαίδευση εν μέσω του πολέμου, πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να καταφύγει σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ με εμπειρία στη μετάβαση από αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής σε δυτικά συστήματα.

«Πεδίο δοκιμών» νέων όπλων για συνολικότερη αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του «Atlantic Council», ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολ. Ρέζνικοφ, «διαφήμισε» τα πεδία μάχης στην Ουκρανία ως «πεδία δοκιμών» για νέα οπλικά συστήματα.

«Η Ουκρανία είναι τώρα ουσιαστικά ένα πεδίο δοκιμών», είπε ο Ρέζνικοφ, «πολλά όπλα δοκιμάζονται τώρα στο πεδίο σε πραγματικές συνθήκες μάχης απέναντι στον ρωσικό στρατό», ενώ πρόσθεσε ότι «μοιραζόμαστε όλες τις πληροφορίες και τις εμπειρίες μας με τους εταίρους μας».

Εξίσου χαρακτηριστικά τόνισε ότι «ενδιαφερόμαστε να δοκιμάσουμε μοντέρνα συστήματα στη μάχη εναντίον του εχθρού και προσκαλούμε τους κατασκευαστές όπλων να δοκιμάσουν τα νέα προϊόντα τους εδώ»…

«Δώστε μας τα εργαλεία, εμείς θα τελειώσουμε τη δουλειά και εσείς θα έχετε νέες πληροφορίες», επισήμανε…

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου χρειάζονται «τουλάχιστον άλλα 100» πυραυλικά συστήματα HIMARS και MLRS, επισημαίνοντας μάλιστα πιο συγκεκριμένα ότι η Ουκρανία χρειάζεται άλλα 50 συστήματα HIMARS μόνο και μόνο για να σταματήσει την κατάληψη κι άλλων εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις. Ζήτησε επίσης πυραύλους με βεληνεκές τουλάχιστον 100 – 150 χιλιομέτρων, καθώς και περισσότερα συστήματα αεράμυνας, αντιπλοϊκούς πυραύλους, αεροσκάφη κτλ.

Σε αντιστοιχία δε με τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν πλήττουν αμάχους, ο Ρέζνικοφ ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου χειρίζονται τα HIMARS «με χειρουργική ακρίβεια», την ώρα που πληθαίνουν αναφορές για πλήγματα σε αμάχους στις περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...