Νέα NAVTEX από την Τουρκία για το Oruc Reis

Το Oruc Reis στα 11,5 Ναυτικά Μίλια από τη Στρογγύλη 18:00, 18/10/2020 Πηγή: AIS

Νέα Navtex εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές για το ερευνητικό Oruc Reis την Τετάρτη.

H νέα παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους αφορά σε περιοχή νότια του Καστελόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου.

Η προηγούμενη Navtex για το Oruc Reis έληγε στις 14 Νοεμβρίου, ωστόσο η τουρκική πλευρά έσπευσε να την ανανεώσει γρήγορα -κάτι το οποίο είχε κάνει και την προηγούμενη φορά.

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση, ανανεώνοντας τις παράνομες οδηγίες για μη εξουσιοδοτημένες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή NAVTEX έρχεται μόλις 3 μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου, όπου η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητά τρόπους συνάντησης με την γείτονα. Οι ενέργειες αυτές, ωστόσο είναι ενταγμένες στις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της Ε.Ε με σκοπό τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ένταση των προκλητικών δηλώσεων από πλευράς Τουρκίας, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι την Κυριακή 15 Νοέμβρη θα κάνει πικ – νικ στα Βαρώσια στην Κύπρο. Ενώ, μιλώντας στο 12ο συνέδριο πρέσβεων στην Αγκυρα, σημείωσε πως “δεν φεύγουμε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά απαντώντας ουσιαστικά σε εκείνους που ‘ευελπιστούν’ οτι με την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, θα αλλάξει η κατάσταση, είπε: «Μην περιμένετε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου

Δείτε ακόμα...