Νέα όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα παραδώσει το Λονδίνο στην Ουκρανία

Η Βρετανία θα στείλει εκατοντάδες νέα επιθετικά drones μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια μεγαλύτερη των 200 χλμ. στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση μετά την άφιξη του Ουκρανού προέδρου Βολόντιμιρ Ζελένσκι για συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

«Αυτά θα παραδοθούν κατά τους επόμενους μήνες καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται να ενισχύσει την αντίστασή της στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή», αναφέρει σήμερα η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στο Λονδίνο εντάσσεται στην περιοδεία που πραγματοποιεί σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, σημαντικών συμμάχων της Ουκρανίας, ενόψει μιας αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης ευρείας κλίμακας κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Ζελένσκι συναντήθηκε ήδη με Γερμανούς και Γάλλους ηγέτες καθώς και με Ιταλούς αξιωματούχους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία.

Μετά τη συνάντηση του Ζελένσκι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώθηκε ότι η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τάγματα του στρατού της Ουκρανίας με «δεκάδες» τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφρά άρματα μάχης. «Τις εβδομάδες που έρχονται, η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει τάγματα (σ.σ.του ουκρανικού στρατού) με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφρά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων AMX-10RC», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Το Παρίσι θα επικεντρώσει επίσης τις «προσπάθειές (του) στην υποστήριξη των δυνατοτήτων αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας», πάντα σύμφωνα με την κοινή δήλωση. Έχει ήδη παραδώσει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς «Mistral», μέσου βεληνεκούς «Crotale» και εξετάζει μαζί με την Ιταλία το ενδεχόμενο να στείλει εξελιγμένα συστήματα εδάφους – αέρος SAMP/T.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»

Δείτε ακόμα...