Νέα πρόκληση Εντογάν με «παγκόσμιο τουρκικό χάρτη» που περιλαμβάνει Δυτ. Θράκη και Κύπρο

Νέα πρόκληση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίστηκε να ποζάρει μαζί με τον ακροδεξιό εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κρατώντας έναν χάρτη με τον «παγκόσμιο τουρκικό χάρτη», στον οποίο φαίνεται να περιλαμβάνονται η Κύπρος και η Δυτική Θράκη.

Τη φωτογραφία μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία γράφει ότι η φωτογράφιση έγινε στη διάρκεια επίσημης συνάντησης του Ερντογάν με τον Μπαχτσελί, που κράτησε 45 λεπτά, στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

Όπως γράφει η Yeni Safak, τον προκλητικό χάρτη δώρισε ο Μπαχτσελί στον Ερντογάν. Στον χάρτη περιλαμβάνονται επίσης οι  τουρκόφωνες χώρες της κεντρικής Ασίας, αλλά και περιοχές που ζουν μοσουλμάνοι τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί «ομογενείς», όπως στη Ρωσία και στα Βαλκάνια.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή έγινε σύνοδος κορυφής της «Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών» όπως μετονομάστηκε το Συμβούλιο Συνεργασίας τουρκόφωνων κρατών. Στο πλαίσιο της συνάντησης των ΥΠΕΞ των χωρών αυτών που έγινε την προηγούμενη μέρα, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η κοινή οργάνωση του τουρκικού κόσμου έχει γίνει πλέον παγκόσμιο σήμα και ότι «τώρα βρισκόμαστε στην παραμονή μιας σημαντικής μεταμόρφωσης για να προσαρμοστούμε στον μεταβαλλόμενο κόσμο. Είμαστε διαφορετικά κλαδιά ενός μεγάλου δέντρου που τρέφεται από την ίδια ρίζα. Θα αυξήσουμε τη διεθνή μας δύναμη, καθώς εδραιώνουμε την ενότητά μας χωρίς να ξεχνάμε τις ρίζες μας».

Στο Συμβούλιο συμμετέχουν Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν και η Ουγγαρία ως «παρατηρητής».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...