«Νέα σελίδα» στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας βλέπει ο Τσαβούσογλου

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου στην Αντιόχεια με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία
Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου στην Αντιόχεια με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία

Για μια «νέα σελίδα» των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, έκανε σήμερα λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ισραήλ για τη στήριξη που προσέφερε, έκανε ειδική αναφορά και στην Ελλάδα. «Με τον σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Φαίνεται πως και στην Αθήνα επικρατεί ανάλογη εκτίμηση. Εξάλλου αυτό διαφάνηκε και στη συνάντηση που είχαν στα σεισμόπληκτα Άδανα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου που συμφώνησαν πως «δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις». Επί της ουσίας οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εμφάνισαν τον καταστροφικό σεισμό σαν επιταχυντή των διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά. 

«Θα υπάρχουν ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτίμησε ο Κώστας Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολέγιο, μιλώντας την ΕΡΑ την Τρίτη. Ανέφερε ακόμα πως «υπάρχουν πιθανότητες η Τουρκία να αλλάξει στάση αλλά δεν πρόκειται να πάψει να είναι αναθεωρητική απέναντι στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να πάψει να έχει το θέμα της στρατιωτικοποίησης ψηλά, ούτε πρόκειται να πάψει να έχει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών».

Δείτε ακόμα...