Νέα συμφωνία για τις βάσεις: «Αναβάθμιση» των κινδύνων για τον λαό

προσαιγιάλωση σύγχρονου αμερικανικού αποβατικού
Φώτο Αρχείου / Από προσαιγιάλωση αμερικανικού αποβατικού στο Λιτόχωρο / Πηγή: Eurokinissi

Την «αναβάθμιση» των κινδύνων για τον λαό με την μετατροπή της χώρας σε απέραντη ευρωατλαντική βάση σηματοδοτεί η νέα συμφωνία για τις βάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ που αναμένεται την Πέμπτη να υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που από σήμερα Τετάρτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και θα έχει σειρά επαφών.

Ο Ν. Δένδιας την Πέμπτη, θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν. Οι δύο υπουργοί εξωτερικών θα εγκαινιάσουν τον τρίτο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ που ξεκίνησε το 2018 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Περίπου τις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) θα γίνει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με ισχύ για πέντε χρόνια και έπειτα θα είναι επ’ αόριστον.

Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) - Mάης 2021
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) – Mάης 2021/ Πηγή: Eurokinissi

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες παραχωρούνται στους Αμερικανούς εγκαταστάσεις:

  • Στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 – 400 Αμερικανών στρατιωτικών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγξει στελέχη του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπογραφή της νέας MDCA να ξεκινήσουν σχετικές εργασίες. Το «Γιαννούλη» επελέγη λόγω της εγγύτητας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρίως λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, με το επόμενο τέτοιο «φορτίο» – το μεγαλύτερο που θα έχει περάσει ποτέ από την περιοχή, όπως λένε οι αρμόδιοι – να αναμένεται τον Νοέμβρη, στέλνοντας κι άλλες δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
  • Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο. Φυσικά, και εδώ η ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι τον Φλεβάρη του 2019 ο τότε υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τοπικούς παράγοντες, διαβεβαίωνε ότι ναι μεν ήθελαν να απομακρύνουν την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών από τον Βόλο, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουν σταδιακά την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή.
  • Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην αεροναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Παζάρι παίρνοντας υπόψη και τις ενστάσεις από τη «σύμμαχο» Τουρκία

135 Σμηναρχία Μάχης - Πολεμική Αεροπορία - Σκύρος
Φώτο Αρχείου / 135 Σμηναρχία Μάχης – Πολεμική Αεροπορία – Σκύρος / Πηγή: Eurokinissi

Σημειωτέον, στο παζάρι που προηγήθηκε, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε λίστα 23 «προς διάθεση» τοποθεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται Σκύρος, Λήμνος, Ρόδος και Κάρπαθος.

Οι Αμερικανοί αντιπαρέβαλαν δική τους λίστα τοποθεσιών, μεταξύ άλλων με Σκύρο, Αραξο (που παραμένει πάντα σε ετοιμότητα για μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών), Ανδραβίδα (την οποία αξιοποιούν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της σημαντικής για αυτούς πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος») και Αστακό (τέσταραν τις δυνατότητές του τον Νοέμβρη του 2020, ελλιμενίζοντας εκεί το θηριώδες πλοίο τους «USS Hershel “Woody” Williams» για εργασίες συντήρησης).

Μέχρι στιγμής φαίνεται να «αποφεύγουν» τη Σκύρο, και οπωσδήποτε Λήμνο, Ρόδο και Κάρπαθο, παίρνοντας υπόψη και τις ενστάσεις από τη «σύμμαχο» Τουρκία.

MDCA: Μετά το πέρας της 5ετίας θα παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον

Αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» των ΗΠΑ στη Βάση της Σούδας
Φώτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower» των ΗΠΑ στη Βάση της Σούδας / Πηγή: zarpa.news.gr

Όσο για τη διάρκεια της Συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο θα προβλέπει 5ετή παράτασή της, ώστε να «τρέξουν» και μια σειρά αμερικανικές «επενδύσεις» για την επέκταση των εγκαταστάσεων για το δολοφονικό τους έργο.

Μετά το πέρας της 5ετίας η MDCA θα παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστον, εκτός αν κάποια πλευρά αποσυρθεί απ’ αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Αμερικανοί έβαλαν ρήτρα ότι θα έχουν στη διάθεσή τους δύο επιπλέον χρόνια πριν την αποχώρησή τους (η τρέχουσα MDCA λήγει στις 6/11, είναι μονοετούς διάρκειας και προβλέπει 17μηνη περίοδο αποχώρησης).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη οι Αμερικανοί ετοιμάζονται σε λίγες εβδομάδες να αποβιβάσουν τον μεγαλύτερο αριθμό ελικοπτέρων, μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πυροβόλων στην Αλεξανδρούπολη.

Δείτε ακόμα...