Νέα συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζ. Πάιατ

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Πρέσβη των ΗΠΑ G. Pyatt στο Υπ. Εξωτερικών.
Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Πρέσβη των ΗΠΑ G. Pyatt στο Υπ. Εξωτερικών. (ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/EUROKINISSI)

Με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, συναντήθηκε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Συζητήσαμε για θέματα ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Δένδιας.

Θυμίζουμε ότι με την υπογραφή του “Δευτέρου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)” με τις ΗΠΑ, εκτός από τις ήδη υπάρχουσες βάσεις και υποδομές, δημιουργούνται και νέες:

  • Στο στρατόπεδο “Γιαννούλη” στην Αλεξανδρούπολη, λόγω, κυρίως, της εύκολης πρόσβασης που παρέχει προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, για τη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας Στενών των Δαρδανελίων.
  • Στο στρατόπεδο “Γεωργούλα” στη Νέα Ιωνία Βόλου, που συνδυάζεται με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο, που προέβλεπε προηγούμενη αναθεώρηση της ίδιας συμφωνίας.
  • Στο Πεδίο Βολής του Λιτόχωρου στην Πιερία, που ήδη αξιοποιούσαν από τα προηγούμενα χρόνια και επί ΣΥΡΙΖΑ Αμερικανικά στρατεύματα. Για την ιστορία σημειώνουμε τα παράλια της Πιερίας αξιοποιήθηκαν πριν από 22 χρόνια για την αποβίβαση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και την προώθησή τους στα Βαλκάνια για τη σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας.
  • Στη Σούδα, όπου επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην εκεί αεροναυτική τους βάση

Παράλληλα με τα παραπάνω, επεκτείνεται η χρονική διάρκεια εγκατάστασης των βάσεων, αρχικά για πέντε χρόνια και στη συνέχεια επ’ αόριστον, ενώ μέχρι τώρα ήταν ετήσιας διάρκειας, παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης των βάσεων σε άλλες περιοχές στο μέλλον, ενώ την ίδια στιγμή οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά.

Εξάλλου, πρόσφατα, την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 και παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ, υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ η Εφαρμοστική Διευθέτηση [Implementing Arrangement (IA)] της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής του 2ου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στην Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια του Γ΄ Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο Χωρών.

Δείτε ακόμα...