Νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άρματα μάχης για το Κίεβο

Αντιαεροπορικοί πύραυλοι HAWK PIP III R

Νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έλαβε η Ουκρανία, από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Νορβηγία, εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών σε Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, και ενώ συνεχίζονται οι μαζικοί βομβαρδισμοί της Ρωσίας, κυρίως σε ουκρανικές υποδομές Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι έφτασαν στη χώρα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS και Aspide, που θα ενισχύσουν σημαντικά τον ουκρανικό στρατό. Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έχουν ήδη παράσχει στο Κίεβο και άλλα κράτη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Επιπλέον, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, 400 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης T-72 και αντιαεροπορικούς πυραύλους «Hawk», 1.100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Phoenix Ghost» και χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό 250 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ117.

ΗΠΑ και Ολλανδία θα μοιραστούν το κόστος για τον εκσυγχρονισμό συνολικά 90 αρμάτων μάχης T-72 στην Τσεχία, τα οποία θα παραδοθούν στην Ουκρανία. Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας του Αμστερνταμ προς το Κίεβο, αξίας 120 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 45 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό των T-72.

Με απανωτά πυραυλικά χτυπήματα και σφοδρές μάχες στα ανατολικά και στα νότια συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση, και χθες εκκενώθηκαν και οι τελευταίοι κάτοικοι από τη Χερσώνα. Οι δύο πλευρές αναφέρουν μεγάλες απώλειες των αντιπάλων.

Το φράγμα στην υπό ρωσική κατοχή περιοχή της Ουκρανίας Νόβα Κάχοβκα χτυπήθηκε από βομβαρδισμό των ουκρανικών δυνάμεων και, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μία ρουκέτα εκτοξεύτηκε από αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα HIMARS και έπληξε τον υδροφράκτη του φράγματος, προκαλώντας ζημιές.

Η Μόσχα καταγγέλλει «προσπάθεια να δημιουργηθούν συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής» με την υπερχείλιση του φράγματος που εμποδίζει το ρεύμα του ποταμού Δνείπερου στη Χερσώνα.

Η Ρωσία υφίσταται βαριές απώλειες στις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και προετοιμάζει νέες επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι.

Ο διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία προειδοποίησε τους κατοίκους να αναμένουν περισσότερες διακοπές ηλεκτροδότησης στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές, όπως Τσερνίχιβ, Τσερκάσι, Ζίτομιρ, Σούμι, Χάρκοβο και Πολτάβα, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις πιέσεις σε ενεργειακές υποδομές.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...