Νέα τηλεδιάσκεψη για τους ΥΠΕΞ της ΕΕ υπό τον Ζ.Μπορέλ

Τηλεδιάσκεψη ηγετών ΕΕ για οικονομικά μέτρα για τον COVID-19
Τηλεδιάσκεψη ηγετών ΕΕ για οικονομικά μέτρα για τον COVID-19 / Πηγή: Eurokinissi

Με τηλεδιάσκεψη συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Θα ενημερωθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, για τις τρέχουσες υποθέσεις, εξετάζοντας τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις. Στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ευρωπαίος Αξιωματούχος σημείωσε ότι «είναι γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο Οκτωβρίου η Τουρκία επέλεξε διαφορετική πορεία, προβαίνοντας σε δράσεις που βρίσκονται σε αντίθεση με το πνεύμα όσων της ζητήσαμε να κάνει».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «προσφέρουμε διάλογο στην Τουρκία επί όλων των θεμάτων που είναι σημαντικά για τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και επί της συμπεριφοράς της σε διάφορα πεδία. Μέχρι στιγμής η απάντησή της είναι μη φιλικές δράσεις που αντιβαίνουν στο πνεύμα των προτάσεών μας. Οι 27 θα καταλήξουν σε συμπεράσματα επ’ αυτών».

Οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις και τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αποδεικνύουν μια στάση Πόντιου Πιλάτου που έχει επιλέξει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Μάλιστα, τη στιγμή που η Άγκυρα προβαίνει σε καθημερινές προκλήσεις και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τοποθετήσεις αυτού του είδους στην ουσία της δίνουν το “ΟΚ” .

Υπενθυμίζουμε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, η Τουρκία έστειλε το Oruc Reis, ξανά, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για διεξαγωγή παράνομων ερευνών, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ Ερντογάν έστησε ένα επικοινωνιακό σόου από τα κατεχόμενα Βαρώσια, διεκδικώντας κάθε τι που που δεν του ανήκει.

Η προκλητική στάση συνεχίζεται με τις διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας για αναγνώριση του ψευδοκράτους από Αζερμπαϊτζάν και την επίσημα αναγνωρισμένη κυβέρνηση από τον ΟΗΕ στη Λιβύη.

Επιπροσθέτως, στην τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν, το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ και η κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Αιθιοπία. Η ανταλλαγή για το Αφγανιστάν πραγματοποιείται πριν από τη διεθνή διάσκεψη υπουργών δωρητών, που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...