Νέα βήματα στη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου

USNS YUMA μεταγωγικό του Αμερικανικού Ναυτικού
Φώτο Αρχείου / το USNS YUMA μεταγωγικό του Αμερικανικού Ναυτικού / Πηγή: USNAVY

Ελάχιστα 24ωρα μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τα σχέδιά τους για την παραπέρα «αξιοποίηση» της Λευκωσίας στην αντιπαράθεσή τους με Ρωσία και Κίνα, συνολικά στην υλοποίηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή.

Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, και η Αμερικανίδα πρέσβειρα, Τζούντιθ Γκάρμπερ, υπέγραψαν τη Δευτέρα την Διμερή Συμφωνία (Acquisition and Cross – Servicing Agreement – ACSA), η οποία – σύμφωνα με τις φειδωλές ανακοινώσεις της κυπριακής κυβέρνησης – αφορά στην ανταλλαγή υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας. Η συμφωνία υπογράφτηκε μάλιστα πάνω στο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USNS Yuma», κατά τον ελλιμενισμό του στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, «οι δύο πλευρές υπογράμμισαν ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες προάγουν την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της Ασφάλειας και της Αμυνας και αποτελούν έκφραση της κοινής βούλησης για συνέχιση και εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας».

Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε ότι η διμερής συνεργασία βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό επίπεδο και μίλησε για εξέλιξη που αποτελεί σημείο καμπής στις «διμερείς αμυντικές σχέσεις», για «ακόμη στενότερες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και για να εμβαθύνουμε τη σχέση ασφάλειάς μας προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας».

Μάλιστα, είπε ότι η Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα σε πλοία όπως το «USNS Yuma» να προσεγγίζουν πιο συχνά λιμάνια στην Κύπρο, με τη γνώση και τη διαβεβαίωση ότι η απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες θα παρέχονται με απρόσκοπτο τρόπο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...