Νέα Υόρκη: «Δυσφορία» σε Αθήνα και Λευκωσία για την παρουσία του Ελπιδοφόρου στη φιέστα του Ερντογάν

Φιέστα που διοργάνωσε η τουρκική κυβέρνηση για τα εγκαίνια του αποκαλούμενου «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη. Παρόντες ο Ερντογάν, ο Τατάρ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος - Σεπτέμβρης 2021
Φιέστα που διοργάνωσε η τουρκική κυβέρνηση για τα εγκαίνια του αποκαλούμενου «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη. Παρόντες ο Ερντογάν, ο Τατάρ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος – Σεπτέμβρης 2021 / Πηγή: SOL HABER

«Δυσφορία» προκάλεσε σε Αθήνα και Λευκωσία η παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στη φιέστα που διοργάνωσε η τουρκική κυβέρνηση για τα εγκαίνια του αποκαλούμενου «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη φιέστα στην οποία παρέστη και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής φαίνεται να κόβει την κορδέλα του κτιρίου, μαζί με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και τον κατοχικό ηγέτη, αλλά και να έχει συζητήσεις τόσο με στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης όσο και με την σύζυγο του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρουν ότι υπήρξε «αιφνιδιασμός», καθώς ο Ελπιδοφόρος δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να δώσει το «παρών» στη φιέστα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, φέρεται να έχει ακυρώσει τη συνάντηση που θα είχε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Δεν μπορώ να τον συναντήσω όταν μια μέρα πριν ήταν σε φιέστα με τον επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ο Κύπριος πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη -το οποίο συμπεριελάμβανε συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής- «είναι υπό διαμόρφωση και θα ανακοινωθεί σήμερα». Ο πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα της Τετάρτης για τη Νέα Υόρκη, καθώς είναι προγραμματισμένο να μιλήσει την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Το «Σπίτι της Τουρκίας» είναι ένας ουρανοξύστης στο κέντρο της Νέας Υόρκης, που θα στεγάζει τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ αλλά και το τουρκικό προξενείο. Να σημειωθεί ότι το γεγονός της ανέγερσης του κτιρίου έχει αποτελέσει τμήμα της επιχειρηματολογίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τη στάση της Τουρκίας στον ΟΗΕ…

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...