Νέα Υόρκη: Με τον Α. Γκουτέρες θα συναντηθεί ο Ν. Δένδιας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: Eurokinissi

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ενώ αργότερα θα κάνει την επίσημη παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025 – 26.

Ο κ. Δένδιας σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών «σήμερα, Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, και περί ώρα 15:30 (τοπική ώρα), θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres. Oι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν σειρά διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων, όπως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κυπριακό, εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη συνέχεια, περί ώρα 18:00 (τοπική ώρα), ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί σε εκδήλωση κατά την οποία θα προβεί σε επίσημη παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025 – 26».

Χθες, Τετάρτη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον Καναδά όπου συναντήθηκε με την Καναδή ομόλογό του Μέλανι Τζολί.  Σε δηλώσεις πριν από την συνάντηση με την κα Τζολί τόνισε: «Είμαι ευγνώμων για αυτή την πολύ θερμή υποδοχή και είμαι τόσο χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στην Οττάβα, στην πρώτη μου επίσκεψη στον Καναδά».

Όπως ανέφερε, στην ατζέντα της συνάντησης ήταν οι «γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία, στην Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε όλο τον κόσμο».«Αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των παιδιών. Και, επίσης, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις, πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από κοινού».

Δείτε ακόμα...