Νέες «Αγορές του αιώνα» από την Ελλάδα – χαράς ευαγγέλια για επιχειρηματικούς ομίλους και πωλητές όπλων

Είναι γνωστό ότι οι εξοπλισμοί της χώρας μας ποτέ δεν υπηρέτησαν την άμυνα και την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά είναι ενταγμένοι στις ΝΑΤΟϊκές επιθετικές επιδιώξεις.

Το ιστορικό του δουλικού στους Αμερικανούς Κανελλόπουλου «ιδού ο στρατός σας» είναι ακόμα εδώ 70 χρόνια -με τις όποιες παραλλαγές αστικής διαχείρισης.

Αυτό αποδεικνύουν και οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στο Hellexpo Forum, για ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας και πιο στενή σύνδεση με αμερικάνικα επιχειρηματικά συμφέροντα, με εξοπλιστικό πρόγραμμα επικών διαστάσεων -μια «νέα αγορά του αιώνα» (προμήθεια γαλλικών οπλικών συστημάτων 18 Rafale, φρεγάτες και πολεμικά πλοία, ελικόπτερα κλπ όπως ανακοινώθηκε), όχι μόνο να κινείται μέσα στο φαύλο κύκλο του κυνηγητού στρατιωτικών εξοπλισμών, που πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι, αλλά να έρχεται και σε «κακή στιγμή» (Μεσόγειος, Ελληνοτουρκικά κλπ).

«Χτίζουμε την Ελλάδα της Αυτοπεποίθησης»

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί «εθνικής αυτοπεποίθησης», και ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε έξι άξονες και της Οικονομίας σε 12 βήματα (sic).
«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί», δίνοντας το μήνυμα «όλοι μαζί μπορούμε».

«Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων.

  1. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς. Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.
  2. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. Ετσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.
  3. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία. Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: «Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται».
  4. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ωστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.
  5. Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ. Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή –και
  6. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση. Πρόκειται για έξι γενναίες επιλογές. Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας.

Και αφού μίλησε για «εθνική ασπίδα» κλπ. έβαλε και το «αναπτυξιακό» πρόσημο, την «κοινωνική» σφραγίδα, την «εθνική μας» (που λέει ο λόγος …) βιομηχανία και φυσικά τις χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας (δεν διευκρίνισε αν θα είναι δεκάδες χιλιάδες ή και εκατοντάδες …), περνώντας στα «12 βήματα αυτοπεποίθησης», μεταξύ αυτών με τρία για τη τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τις επενδύσεις, πέντε, το εισόδημα των πιο αδύναμων (αυτό έργο το έχουμε ξαναδεί…) και τα υπόλοιπα για τους νοικοκυραίους της μεσαίας τάξης «τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας» και «Βήμα πρώτο» μειώνονται κατά 3 μονάδες έτσι το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ.

ℹ️ Παρεμπιπτόντως η τιμή πιάτσας για την εμβληματική απόφαση των μαχητικών Rafale είναι 250-300.000.000€ /τεμΧ18 = 4.500-5.400.000.000 (4,5-5,4δις) -οψόμεθα

Αφιερώσαμε λίγο περισσότερο στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», που δε διαφέρουν από τις επετειακές εξαγγελίες διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων.
Δείτε παρακάτω πως ο γαλλικός αστικός τύπος κυριολεκτικά τρίβει τα χέρια του

To Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας

🔺 Το δελτίο τύπου του γαλλικού ΥπΕθΑ 🔻

Η Υπουργός Ένοπλων Δυνάμεων χαιρετίζει την επιθυμία της Ελλάδας να αποκτήσει τα Rafale
► Η υπουργός Ένοπλων Δυνάμεων Florence Parly χαιρετίζει την επιλογή που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης να αποκτήσει 18 αεροσκάφη Rafale για τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Για πρώτη φορά μια ευρωπαϊκή χώρα επιθυμεί να αποκτήσει μαχητικά Rafale.
Αυτή η ανακοίνωση είναι μεγάλη επιτυχία για τη γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία, ιδίως για τη Dassault Aviation, καθώς και για άλλους γαλλικούς βιομηχανικούς φορείς και ιδίως για τις πολλές ΜΜΕ (ΣΣ |> Μικρομεσαίες επιχειρήσεις) που συμμετέχουν στην κατασκευή του Rafale.

Αυτή η επιλογή υπέρ ενός μαχητικού αεροσκάφους Dassault Aviation, στο υψηλότερο επίπεδο της παγκόσμιας τεχνολογίας, ενισχύει τη σχέση μεταξύ των ελληνικών και γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και θα τους επιτρέψει να εντείνουν την επιχειρησιακή και στρατηγική τους συνεργασία.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αποκτήσει αεροσκάφη Rafale επιβεβαιώνει την επιτυχία μιας εξαγωγικής πολιτικής που στράφηκε αποφασιστικά προς την Ευρώπη, όπως ήταν επιθυμητό από την υπουργό Florence Parly.
Η Γαλλία συνεχίζει τη δράση της υπέρ μιας ισχυρότερης, πιο αυτόνομης και ενωμένης στην άμυνα Ευρώπης, σύμφωνα με τους στρατηγικούς προσανατολισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι επόμενοι μήνες θα πρέπει τώρα να επιτρέψουν την ολοκλήρωση της υπογραφής της σύμβασης απόκτησης αεροσκαφών Rafale.

Η Ελλάδα παραγγέλνει 18 Rafale από τη Γαλλία

Η Dassault Aviation παίρνει τα πάνω της στις εξαγωγές, αφού έδωσε την πρώτη παρτίδα πέντε Rafales στην Ινδική Πολεμική Αεροπορία αυτό το Σάββατο.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια για την Dassault Aviation.
Μετά την Ινδία –και μέσα σε μια μέρα, ο γαλλικός όμιλος πήρε την παραγγελία από την Ελλάδα για τα 18 μαχητικά.

Αυτή είναι η πρώτη παραγγελία Rafale από μια ευρωπαϊκή χώρα. «Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία, ιδίως για τη Dassault Aviation, καθώς και για άλλους γαλλικούς βιομηχανικούς κολοσσούς, όπως αναφέρθηκε σε πολλά ΜΜΕ που ενδιαφέρονται για την κατασκευή του Rafale», και «καλοδεχούμενη» από τη Γαλλίδα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Florence Parly σε Δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Η σύμβαση έρχεται να συμπληρώσει ένα μεγάλο κενό στη λίστα παραγγελιών για τον κατασκευαστή, που ανησυχούσε σοβαρά για το ότι δεν θα παρήγαγε τίποτε μετά το 2024.
Ο όμιλος της Dassault δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής από το γαλλικό ΥπΕθΑ και την Florence Parly την παραγγελία για Πέμπτη φάση των 30 κομματιών ξεκινώντας από το 2025 αλλά συμμετέχει σε διαγωνισμούς στην Ελβετία, τη Φινλανδία και βρίσκεται σε επαφή με την Κροατία.

Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία τα κατάφερε παρά την πίεση των Αμερικανών, που είναι μόνιμα υποστηριχτές της Τουρκίας.
Ο Eric Trappier, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, ήταν ενθουσιασμένος με την επιλογή της Αθήνας, «η οποία ενισχύει την εξαιρετική σχέση που είχαμε με την Ελλάδα για σχεδόν μισό αιώνα […]
Η Dassault Aviation κινητοποιείται πλήρως για να ανταποκριθεί στις επιχειρησιακές ανάγκες που εκφράζει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, συμβάλλοντας έτσι στη διασφάλιση της κυριαρχίας της Ελλάδας και της ασφάλειας του ελληνικού λαού».

Η LeMonde –πριν αναφερθεί στο συμβάν (εν είδει σύντομου ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη) παραπέμπει σε παλιότερο άρθρο της με τίτλο «Υπόθεση Rafale» |> «un long et tumultueux feuilleton en Inde» “Rafale Affair”: μια μακρά και ταραχώδης σαπουνόπερα στην Ινδία<|, αναφέρει:
«Έχουμε μια μακρά συνεργασία με τη Γαλλία. Κάτι που κινιόταν με το ρυθμούς ανθρώπινου βηματισμού θα πετάξει τώρα με την ταχύτητα του Rafale» (ΣΣ|> αυτή η φράση αποδίδεται στον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi κατά την υπογραφή της τελικής σύμβασης για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών Dassault πριν τρία χρόνια.
Αρχικά ήταν περισσότερα -126, αλλά στη σκακιέρα παίζουν πολλοί παίχτες)

Ήταν το 2001, δύο χρόνια μετά τη σύγκρουση του Kargil, στα ύψη των Ιμαλαΐων, όπου το χρυσοπληρωμένο Mirage 2000 της Dassault βοήθησε την «αδέσμευτη» Ινδία να υποτάξει το Πακιστάν.
ΣΣ |> πρόκειται για ιστορικό πελάτη των γαλλικών μονοπωλίων, έχοντας αποκτήσει διαδοχικά Toofani, Mystère IV, Alizé και Jaguar, πριν αποκτήσει, στα μέσα της 10ετίας του 1980, πενήντα Mirage 2000, πλάι στις μοίρες των αεροπλάνων σοβιετικής κατασκευής αρκετές 100άδες MIG και Sukhoï.

Έξι χρόνια αργότερα, το 2007 ένα «συμβόλαιο του αιώνα» 108 αεροσκαφών προσελκύει τους κύριους κατασκευαστές του πλανήτη, από το ρωσικό MIG-35 έως το F-16 της American General Dynamics, το F-18 της Boeing και του Gripen του σουηδικού ομίλου Saab.
Όλα έντεχνα απορρίπτονται, αφήνοντας στο παιχνίδι μόνο τους δύο ευρωπαίους: το Eurofighter Typhoon (Αγγλία- Γερμανία-Ιταλία-Ισπανία), και το Rafale της Dassault.

ΣΣ |> Παλιότερο ρεπορτάζ της LeMonde σχετικά με αυτού του είδους τις μπίζνες με ανταλλάγματα κάτω από το τραπέζι, αναφέρεται σε μια παρόμοια -από τις πολλές «αγορές αιώνα» την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να πωλήσει 24 μαχητικά Rafale στο Κατάρ αντί 6,3 δισ. Ευρώ
Ανεξάρτητα από το αν τα επιπλέον δικαιώματα στο γαλλικό εναέριο χώρο και τα slots αποτελούν όρο της συμφωνίας πώλησης των Rafale (κάτι που σύσσωμος ο γαλλικός τύπος πιστεύει) ή… διαβολική σύμπτωση, «το πλήγμα για την Air France θα είναι βαρύ»…
Υπενθυμίζουμε πως εκείνο τον καιρό έγιναν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, στην Air France, χωρίς αποτέλεσμα -αντίθετα με επιπλέον «αντάλλαγμα» την παροχή πρόσθετων διευκολύνσεων για την αεροπορική εταιρεία του εμιράτου, Qatar Airways.

Η Ελλάδα ανακοινώνει την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale

« Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
[ΣΣ |> Θα σταθούμε κάπως εκτενέστερα παίρνοντας υπόψη πως η Figaro, είναι αγορασμένη από την Dassault]

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Σάββατο (12 Σεπτεμβρίου) ένα «σημαντικό» πρόγραμμα για την αγορά όπλων και την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με προμήθεια «18 γαλλικών μαχητικών Rafale, 4 φρεγατών και 4 ελικόπτερων για το ναυτικό, χρηματοδοτώντας περαιτέρω την αμυντική βιομηχανία και με επιπλέον 15.000 προσωπικό.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την ανακαίνιση τεσσάρων φρεγατών και την απόκτηση αντιαρματικών όπλων, τορπιλών και πυραύλων», πρόσθεσε, μιλώντας για «εθνική ασπίδα», και διαβεβαιώνοντας ότι «αυτό το πρόγραμμα θα επιτρέψει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Στη συνέχεια η leFigaro –όπως και ο όλος ο υπόλοιπος γαλλικός τύπος στέκεται αναλυτικά με tweet κλπ. στις δηλώσεις Eric Trappier, και Florence Parly, Υπουργού των Ενόπλων Δυνάμεων, της «εξαιρετικής είδησης για τη γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία»…«αποτέλεσμα μιας εξαγωγικής πολιτικής που ακολουθώ με πεποίθηση από το 2017».

Η Τουρκία και η Ελλάδα, και τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ, ψάχνουν για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι βρίσκεται υπό την κυριαρχία της.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκαν όταν η Τουρκία στις 10 Αυγούστου έστειλε ένα πλοίο έρευνας συνοδευόμενο από πολεμικά στα ύδατα που ισχυρίζεται σαν χωρικά της η Ελλάδα, ωθώντας την Αθήνα να ξεκινήσει ναυτικούς ελιγμούς, με την υποστήριξη της Γαλλίας ειδικότερα.

Το Rafale έκανε την πρώτη του πτήση στις 4 Ιουλίου 1986 στο Istres (Bouches-du-Rhône).
Χρησιμοποιήθηκε από το Γαλλικό Ναυτικό από το 2004 και την Πολεμική Αεροπορία από το 2006 και αντικατέστησε επτά τύπους μαχητικών αεροσκαφών από προηγούμενες γενιές.
Με δυνατότητα εκτέλεσης διαφορετικών αποστολών κατά τη διάρκεια της πτήσης, το Rafale είναι κατάλληλο για τα πάντα αεροπορική άμυνα, στρατηγική βομβιστική επίθεση και υποστήριξη εδάφους, αεροπορική αναγνώριση και χτυπήματα ακριβείας σε υποβρύχια.
Είναι επίσης ο φορέας της γαλλικής αερομεταφερόμενης πυρηνικής αποτροπής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα «μεγάλο» πρόγραμμα για την αγορά όπλων, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών Rafale.
Για πρώτη φορά, μια ευρωπαϊκή χώρα θα αποκτήσει το Rafale. Η Ελλάδα σκοπεύει να αποκτήσει 18 μαχητικά αεροσκάφη από την Dassault Aviation, μερικά από αυτά μεταχειρισμένα, για να εξοπλίσει την αεροπορική της δύναμη.

(ακολουθούν οι δηλώσεις Florence Parly)

Για πρώτη φορά, μια ευρωπαϊκή χώρα θα αποκτήσει το Rafale. Η Ελλάδα σκοπεύει να αποκτήσει 18 μαχητικά αεροσκάφη από την αεροπορική εταιρεία Dassault, μερικά από αυτά μεταχειρισμένα, για να εξοπλίσει την αεροπορική της δύναμη
Αυτά τα αεροπλάνα θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage 2000s.
Στη συνέχεια αναφέρεται αναλυτικά –αναφέραμε και παραπάνω σχετικά και κλείνει το ρεπορτάζ με την αναφορά ότι η χώρα του θα «βελτιώσει» τις αμυντικές της δυνατότητες με νέα όπλα, τορπίλες και πυραύλους, καθώς και εκσυγχρονισμό της τώρα αμυνόμενης αμυντικής βιομηχανίας, προσθέτοντας πως
«Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα έχει ενισχύσει τον αριθμό των συνοριακών δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου, στέλνοντας 240 στρατιώτες στο l’île de Medelli, 100 στο νησί της Κω, 98 στη Λέρο, 30 στη Σάμο, 20 στη Σύμης και 12 στρατιώτες στο Kizli Hisar».
ΣΣ |> όπως φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις –όχι τυχαία χρησιμοποιούνται τα τούρκικα ονόματα

Η Γαλλία πωλεί 18 Rafale στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης με την Τουρκία

Η Ελλάδα θα αποκτήσει 18 Rafale, το μαχητικό αεροσκάφος της Dassault Aviation, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία, που επιδεινώθηκαν από την έναρξη τον Αύγουστο μιας τουρκικής εκστρατείας εξερεύνησης φυσικού αερίου σε μια αμφισβητούμενη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πλούσια σε υδρογονάνθρακες.
Κρίνοντας την ώρα να παρέχει στον στρατό επιπλέον πόρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης την παραγγελία για τέσσερις νέες φρεγάτες, τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων άλλων, την απόκτηση ελικοπτέρων, πυραύλων και τορπιλών καθώς και την πρόσληψη 15.000 στρατιωτών.

Η πώληση των 18 Rafale στην Ελλάδα αποτελεί εξαιρετική βιομηχανική είδηση ​​αλλά κακό γεωπολιτικό σήμα.
Θετική πλευρά ότι η Γαλλία και η Dassault Aviation βρήκαν έναν τέταρτο πελάτη εξαγωγής για τα μαχητικά αεροσκάφη τους, μετά την Αίγυπτο, την Ινδία και το Κατάρ, σε μια αγορά που κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ, αγόρασε το Rafale –άγνωστο το ποσό της σύμβασης.

🆘 1985: Ανακοινώνεται η (τότε -πρώτη) «αγορά του αιώνα»

Στις 6 Μάρτη του 1985 ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει θεαματικά την περιβόητη «αγορά του αιώνα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίνεται η υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και 40 Μιράζ 2000.
Υλοποιείται έτσι μια προειλημμένη απόφαση, αγνοώντας το κοινό αίσθημα και τις διαμαρτυρίες για την καταστροφική αυτή επιλογή.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει εσπευσμένα στα εξοπλιστικά προγράμματα του Στρατού και του Ναυτικού, τα οποία αντιπροσωπεύουν κολοσσιαίες δαπάνες και χρέη που πρόκειται να κρατήσουν τη χώρα μας εξαρτημένη για πολλές δεκαετίες.
Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, το κόστος της «αγοράς του αιώνα» ξεπερνούσε τα 200 δισεκατομμύρια δραχμές. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, το ποσό αυτό αυξήθηκε σημαντικά ενώ η «αγορά του αιώνα» εξελίχτηκε σε ένα θερμοκήπιο οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων.

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει αυτό το πρωτοφανές σε μέγεθος και κόστος εξοπλιστικό πρόγραμμα, ήταν η απειλή από την Τουρκία.
Αυτό ήταν, εξάλλου, το μόνιμο και σταθερό επιχείρημα των εκάστοτε κυβερνήσεων για να δικαιολογηθούν οι υπέρογκες δαπάνες για εξοπλισμούς.

Την ίδια μέρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Η αγορά αυτή υπηρετεί τις ΝΑΤΟικές και όχι τις εθνικές αμυντικές ανάγκες και οδηγεί στην ενίσχυση των αμερικανονατοϊκών δεσμών της χώρας.
Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης, σχετικά με την τουρκική απειλή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ανάλογες αγορές πραγματοποιούν αυτή την περίοδο όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, χωρίς βέβαια να αντιμετωπίζουν καμιά απειλή ανάλογη μ’ αυτήν που επικαλείται η κυβέρνηση.
Επίσης, το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ναυτικού αποτελεί καθαρά μια υλοποίηση ενός συγκεκριμένου ΝΑΤΟικού προγράμματος του 1983 που αφορά ιδιαίτερα τις ναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Πορτογαλίας.
Το ΚΚΕ είχε προτείνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για μια εθνική αμυντική πολιτική και για έναν εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, που να ανταποκρίνεται στις εθνικές κι όχι στις ΝΑΤΟικές ανάγκες.
Η κυβέρνηση με την “αγορά του αιώνα” αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. Βαρύνεται με μια ενέργεια που υποθηκεύει το μέλλον της εθνικής οικονομίας και της εθνικής ανεξαρτησίας
».

Ακολούθησαν και άλλες όπως η αγορά του νέου 21ου αιώνα, των 60 μαχητικών αεροσκαφών, με κόστος κόστος πάνω τα 3 τρισ. δρχ! (2001-2004), για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού και όχι τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας που υλοποιήθηκε εν μέρει με σκάνδαλα επί σκανδάλων….

Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...