Νέες απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που τα Ελληνοτουρκικά και οι απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις αποτελούν μέρος του ευρύτερου παζαριού που διεξάγει η αστική τάξη της Τουρκίας με τους Ευρωατλαντικούς «συμμάχους» προκειμένου να μην καταλήξει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας.

«Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία είναι ανεξήγητη», είπε ο Ερντογάν, κατά την επιστροφή από την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ισχυριζόμενος πως «από τη μία πλευρά, υπάρχουν παραβιάσεις που έχουν διαπράξει στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, μερικά από τα οποία εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέκρινε όσους ασκούν κριτική στη χώρα του για τους S-400, πως δεν κάνουν το ίδιο για την Ελλάδα που έχει ρωσικούς πυραύλους. «Οι S-300 είναι επίσης ρωσικοί. Αλλά δεν γίνεται λόγος για αυτό», είπε.

Ο Ερνογάν χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις θέσεις που προβάλλει η Ελλάδα για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, προσθέτοντας: «Αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, χρησιμοποιούν σχεδόν μηχανισμούς απειλής, διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Καταλαβαίνω ότι καταλαβαίνουν και αυτοί».

Εκτός από το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, έθεσε το ζήτημα των αμερικανικών βάσεων που είναι στην Ελλάδα.

Εξάλλου, σε άλλες δηλώσεις που έκανε, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία θα στραφεί αλλού εάν οι ΗΠΑ δεν τους δώσουν τα F-16. «Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ δεν θα μας σπρώξουν προς άλλες οδούς. Θέλω να πω μ’ αυτό πως οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες στον κόσμο που πωλούν μαχητικά αεροπλάνα. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία πωλούν επίσης. Είναι δυνατό να τα προμηθευτούμε παντού», είπε.

(Με πληροφορίες από το «Anadolu»)

Δείτε ακόμα...