Νέες απειλές Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας στη συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξαπέλυσε τις νέες απειλές κατά της Ελλάδας, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση απλώνει την ατζέντα της και τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο τραπέζι του «διαλόγου» που στρώνουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να σημειωθεί ότι οι νέες απειλές έγιναν κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, ο οποίος αρκέστηκε να χαιρετίσει την έναρξη του διαλόγου.

Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι ο 61ος γύρος, πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. «Θα συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συνομιλούσαμε στους προηγούμενους 60», είπε. «Αν η Ελλάδα επιμένει να μην συνεργάζεται, τότε η ευθύνη για οποιαδήποτε ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα βρίσκεται στους ώμους των Αθηνών», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι ο διάλογος έχει διακοπεί πολλές φορές λόγω της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει σ’΄αυτόν.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» ο Τσαβούσογλου , επιβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι η Άγκυρα με αφορμή τον «διάλογο», ανοίγει το σύνολο των αιτιάσεών της, έθεσε ενώπιον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών και θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. «Η Ελλάδα μιλά για διεθνές δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε και ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης «πρέπει να αποκαλούνται Τούρκοι». Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, εστίασε και πάλι στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο για ένα νησί που είναι σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία».

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο διάλογος που ξεκινά η Τουρκία με την ΕΕ και την Ελλάδα «δεν έχει καμία σχέση με τις κυρώσεις», λέγοντας ότι η ’Αγκυρα «δεν φοβάται» τέτοια μέτρα. Η ’Αγκυρα, πρόσθεσε, είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την Αθήνα η οποία «συνεχίζει τις προκλήσεις της ακόμη και σε αυτό το στάδιο». Είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι «έτοιμη να πράξει «ό,τι της αναλογεί» για να διατηρηθεί η «θετική ατμόσφαιρα» μεταξύ ’Αγκυρας και Βρυξελλών,

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ακολουθώντας την πάγια τακτική της Γερμανικής κυβέρνησης, αρκέστηκε να χαιρετήσει την «επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών», ενώ συνεχίζοντας στη γραμμή που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας δήλωσε ότι «οι διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο είναι περίπλοκες αλλά όχι χωρίς επίλυση» και έσπευσε να επιβεβαιώνει ότι «η Γερμανία δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι η σχέση ΕΕ – Τουρκίας θα είναι θετική ακόμη και μετά το τέλος της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Anadolu

Δείτε ακόμα...