Νέες «αποκαλύψεις» για το σαμποτάζ στους «Nord Stream»

Νέους ισχυρισμούς γύρω από τις δολιοφθορές στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream που καταλήγουν στη Γερμανία, διατύπωσε ο Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής, Σέιμουρ Χερς.

Στις 8 Φλεβάρη ο Χερς έγραψε σε άρθρο, ότι δύτες του αμερικανικού ναυτικού, με τη βοήθεια Νορβηγών ειδικών, είχαν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κάτω από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 υπό την κάλυψη της στρατιωτικής άσκησης BALTOPS τον Ιούνη του 2022. Σύμφωνα με τον Χερς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε την απόφαση να διεξαγάγει την επιχείρηση μετά από εννέα μήνες διαβουλεύσεων με αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, συζήτησαν την πράξη δολιοφθοράς κατά την επίσκεψη του Σολτς στην Ουάσιγκτον στις αρχές Μάρτη. Σύμφωνα με τον Χερς, «ο Μπάιντεν και ο Σολτς είχαν μια συνάντηση 80 λεπτών, χωρίς να ήταν παρόντες βοηθοί για μεγάλο μέρος του χρόνου» και υπήρξε συζήτηση για την έκρηξη στους αγωγούς, σύμφωνα με «άτομο με πρόσβαση σε διπλωματικές πληροφορίες».

Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα του επικαλούμενος πηγή με πρόσβαση σε διπλωματικές πληροφορίες, η εκδοχή σύμφωνα με την οποία για «μια ομάδα Ουκρανών με πλαστά διαβατήρια και ένα νοικιασμένο γιοτ για ένα εκατομμύριο δολάρια», που πρωτοδημοσιεύτηκαν στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph και αμέσως μετά στου αμερικανικούς New York Times ήταν στημένη και μεθοδευμένη. «Ζητήθηκε από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ σε συνεργασία με τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών να προετοιμάσουν ένα “εξώφυλλο” που θα παρείχε στον αμερικανικό και γερμανικό Τύπο με μια εναλλακτική εκδοχή για την καταστροφή του Nord Stream 2», έγραψε ο Χερς.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...