Νέες δηλώσεις Ερντογάν: Ζητά «να δοθεί μάθημα» στην ελληνική κυβέρνηση

Συνεχείς είναι οι δηλώσεις για την Ελλάδα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά επαναφέρει τα περί «διαλόγου» και «διαπραγμάτευσης» και ταυτόχρονα ζητά «ο λαός της Ελλάδας» να δώσει «μάθημα στη κυβέρνησή του». Νωρίτερα δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν επιθυμεί να κάνει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, ωστόσο η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της» και κατά την επιστροφή του από τη Μαδρίτη μίλησε και πάλι για στρατικοποίηση ελληνικών νησιών.

Στη νέα του δήλωση, ο Ερντογάν είπε ότι «κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία» ότι η Άγκυρα «θα προστατεύσει τα δυτικά χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα» της, «χωρίς να κάνει την παραμικρή παραχώρηση στα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και κάνοντας πλήρη χρήση αυτών των δικαιωμάτων» που απορρέουν, όπως είπε, από διεθνείς συμφωνίες.

«Συνιστούμε στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να εκφοβίσει –αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τις μεταξύ μας συγκρούσεις με διάλογο και διαπραγμάτευση– να πάρει μαθήματα από τις εξελίξεις στην περιοχή μας και από τα γεγονότα που έγιναν πριν από έναν αιώνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν στην ομιλία του στο Ινστιτούτο Πολέμου του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας.

Όπως υποστήριξε ο Ερντογάν, «είναι γεγονός ότι ο γείτονάς μας στο Αιγαίο δεν βρίσκεται σε θέση αντίστοιχη σε εμάς πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα έχει μια θέση όπως της αξίζει στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας».

«Ελπίζω ότι ο λαός της Ελλάδας θα δώσει δημοκρατικά το απαραίτητο μήνυμα και το μάθημα στη κυβέρνησή του», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα κυνηγήσει περιπέτειες που θα καταλήξουν σε καταστροφή για αυτούς», πρόσθεσε.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Υπερβαίνει τα εσκαμμένα

Για «παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα» κάνει λόγο σε δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τα όσα είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας. 

Υποστήριξε ότι «η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας -στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα» και ισχυρίστηκε ότι «οι επιτυχίες του Πρωθυπουργού» είναι αυτές που «δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...