Νέες κατηγορίες της Μόσχας για σχεδιαζόμενη επίθεση του Κιέβου στην Υπερδνειστερία

Μία μέρα μετά τις κατηγορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι η Ουκρανία διεξάγει «ετοιμασίες» για εισβολή στην Υπερδνειστερία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως το Κίεβο συγκεντρώνει «άνδρες και στρατιωτικό υλικό» κοντά στην Υπερδνειστερία, κάνοντας επίσης λόγο για «ανάπτυξη θέσεων πυρών πυροβολικού και αύξηση χωρίς προηγούμενο πτήσεων (ουκρανικών) drones» πάνω από την περιοχή.

«Προειδοποιούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τους Ουκρανούς προστατευόμενούς τους εναντίον οιασδήποτε επικίνδυνης πρωτοβουλίας», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο δήλωσε πως θα «απαντήσει» σε οποιαδήποτε ουκρανική στρατιωτική «πρόκληση» στην Υπερδνειστερία. «Ας μην έχει κανείς αμφιβολία: οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα απαντήσουν κατάλληλα σε κάθε πρόκληση του καθεστώτος του Κιέβου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κάθε ενέργεια που αποτελεί «απειλή» για τους Ρώσους στρατιωτικούς που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία «θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», επέμεινε.

Από την πλευρά της, η Μολδαβία δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποια «άμεση απειλή» από την Ουκρανία στην Υπερδνειστερία.

«Το υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, τις ενέργειες και τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή (…) Δηλώνουμε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία άμεση απειλή για τη στρατιωτική ασφάλεια του κράτους», σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Οι ψευδείς μεταδοθείσες πληροφορίες αποσκοπούν να διασπείρουν τον πανικό ανάμεσα στον πληθυσμό», αντέδρασε το Κισινάου, καλώντας τους πολίτες «να παραμείνουν ήρεμοι και να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές».

Το Κίεβο διέψευσε επίσης τους ρωσικούς ισχυρισμούς, διά του Μιχαΐλο Ποντολιάκ, συμβούλου της ουκρανικής προεδρίας, που μίλησε σήμερα στη δημόσια ραδιοφωνία της Μολδαβίας.

«Η απόφαση να επιλυθεί το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας ανήκει μόνο στη Μολδαβία. Η Ουκρανία δεν θα αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς να συμβουλευθεί τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επέμεινε, σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...