Νέες κυρώσεις από Βρετανία και ΗΠΑ κατά της Μόσχας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας

Νέο πακέτο κυρώσεων ανακοίνωσαν Ουάσιγκτον και Λονδίνο μετά τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών από την Ρωσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Ρωσία θα χάσει τώρα την πρόσβαση σε σημαντικές δυτικές υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται.

Ουάσιγκτον και  Λονδίνο επέβαλαν κυρώσεις στη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα η οποία υπόκειται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση. Σύμφωνα με τον «Guardian», στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, οι οικογένειες του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, 109 μέλη της Κρατικής Δούμας και του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας.

Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε 14 προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων δύο διεθνών προμηθευτών, «για την υποστήριξη των στρατιωτικών αλυσίδων εφοδιασμού της Ρωσίας» και σε 57 νέες οντότητες στη Ρωσία και την Κριμαία, τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι βοηθούν τη «βίαιη επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προειδοποιούν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε συμφωνία με τις χώρες της G7 ενάντια σε «κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα» που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να «καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, The Guardian)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...